onsdag 31 augusti 2011

dystert är läget för husköp...


... just nu om man skall tro på diverse rapporter. Nedgång i ekonomin, högre ränta och lägre huspriser är vad vi kan förvänta oss. Hur illa det kommer att gå tvistar alla förståsigpåare om. Procent hit och procent dit. För oss vanliga dödliga som måste ha någonstans att bo och under de senaste årtiondena då har lärt oss acceptera de priser som har varit på bostäder och den lätthet med vilken bankerna lånat ut pengar - så är läget som det är oavsett rapporter. Banken äger huset! Banken är "hyresvärden". Räntor, bankavgifter och andra husavgifter är definitivt den tyngsta posten i familjeekonomin. Snälla banken och staten - rädda oss. För det brukar de ju göra? Det är väl bankens och statens politik som har lurat oss till detta? Vi har ju bara gjort som alla andra?

SEB rapport om ett boprisfall på 10% de närmaste två åren. Och fakta om att bopriserna har stigit 200% de senaste 15 åren, finns här.

"Mäklarna har märkt av en större tröghet på bostadsmarknaden den senaste tiden"
Cornucopias kommentar till den rapporten finner du här. Han kallar det ett nyktert utlåtande, till skillnad från rubriken i den här bloggen som är - dystert.
"Bland annat väntar man sig att svenska bostadspriser faller i snitt med 10% de närmaste två åren, vilket ligger någorlunda i linje med min prognos för villapriser ner på 30% på 4-5 år."
Ett annat inlägg om den förväntade nedgången av huspriser:
"Och glöm inte att det kan bli en extremt brutal nedgång för individuella objekt och lokala marknader." 
Cornucopia har ett mycket tankeväckande inlägg om prisutvecklingen på hästgårdar också - här, läs det innan du ens funderar på att gå i fällan och köpa något fallfärdigt objekt som en mäklare råkar kalla hästgård.

Fler tänkvärda blogginlägg från samma blogg här:

Tragisk hästgårdskrasch
Marknaden för hästgårdar är stendöd
Ett kungarike för en häst

Och - Lånta hästar :
"I Sverige har man nämligen definierat om innebörden av rik." ... "I Sverige är man nämligen rik om man har råd att betala räntorna på stora skulder."
"...så kan man ta lån och köpa på sig ännu större kostnader. Man kan köpa häst. Det innebär som jag skrev igår att hästgårdarnas ägare är ännu priskänsligare för inflation och stigande räntor, då de helt enkelt har stora hobbyutgifter som man inte bara kan lägga på hylla."
Dyster var ordet. Kanske kan en synonym här vara realistiskt

Kanske inte läge att investera i en hästgård just nu?

Men om du ändå har råd (utrymme att låna mer av banken) och apropå lånta hästar och vill ha en ponny till barnen kan jag rekommendera den här, den kostar en miljon kronor (!) :

miljon(ärs)ponny
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...