tisdag 30 augusti 2011

hästgård på annat sätt

vi fortsätter på temat hästgårdar. Men, att äga en hästgård är inte alltid bekymmersfritt. Det är många byggnader som skall underhållas, staket byggas, du måste äga minst två hästar, du ansvarar själv för all skötsel fyra gånger om dagen. Dessutom ligger de flesta hästgårdar ute på landet vilket kräver bil/-ar och att någon plogar vägen på vintern. Det kommer att bli mycket körande och mycket arbete - var beredd på det när du funderar på att köpa hästgård. Jag vet! Men å andra sidan är det alldeles ljuvligt under vår- och sommarsäsongen att bo på landet och ha sina egna hästar precis utanför trädgården. Mysigt att pyssla i sitt eget stall och att få bestämma alldeles själv hur hästskötseln skall gå till. För- och nackdelar. Men det finns alternativa sätt att bo på hästgård:

http://www.hagahill.com/

"Hästar är en enorm källa till glädje. Men att hålla hästar och samtidigt klara alla bestyr i vardagen är inte alldeles lätt. På så sätt är HagaHill en perfekt lösning. Här finns allt för att du och din häst ska känna er trygga i alla lägen, dygnet runt. Här är vi alla sanna hästvänner och med respekt för varandra samarbetar vi för att göra livet med hästar roligare." ... "Drömmen har kanske alltid funnits där. Men det har också verkligheten. Du jobbar heltid och reser mycket. Det är svårt att passa tider när hästarna ska fodras, släppas ut i hagen och få sin motion. Och allt runtomkring som också ska skötas, stall och hagar, foder och halm, köra till träningar, ringa till veterinär och hovslagare, listan är lång. En gård på landet med allt underhåll och all skötsel som krävs känns inte lockande. Och så dör drömmen. Tills nu. Du och din familj bor i ett nybyggt, smakfullt hus i en by som omgärdas av betesmarker och hagar."


Som de skriver - "Hagahill - det moderna sättet att bo och leva med häst". Och jag är böjd att hålla med. Att få bo i en nybyggd villa, med hästen i närheten, tillgång till ridhus - men någon annan som tar ansvar och sköter det praktiska. Det är hästhålling som passar moderna hästmänniskor.

det här är alltså en skiss över hur det kommer att se ut färdigt
i dagsläget ser det ut så här...
... och så här. långt från skissens framtid verkar det som
Beskrivning av anläggningen hittar du här, ridhus (isolerat!), stall, hagar, ridvägar och beteshagar.

"Glöm allt vad iskalla, dragiga ridhus heter. Här rider du i två stora, uppvärmda ridhus året om. Båda är rymliga och ljusa med maneger på 80 x 30 meter."
Och boendet då hur ser det ut?

även boendet finns ännu bara som skiss men fina och moderna hus!

"Husen på HagaHill har ritats av White Arkitekter. I grunden bygger de på skånska traditioner, men är moderna och rymliga (125-228 kvm). Husen ligger på stora tomter (800-1100 kvm) och har massiva stenväggar som putsats in- och utvändigt. Som köpare kommer du att ha stora valmöjligheter när det gäller kök, badrum, färgsättning inomhus och golvmaterial.
Husen kommer att säljas fullt färdiga med stensatt infart, anlagd gräsmatta och häck planterad runt tomten. Fiberoptisk bredbandsanslutning och trådlös kommunikation för IP-telefoni, tv och dator är standard."
Pdf:er för alla hustyper finns här.

Och nu kommer vi till det trista, vad kostar det? En jättefin sida har HagaHill gjort för att du skall kunna välja hustyp och tomt för ditt hästboende. Titta och välj och dröm! Här är ett exempel:141,9 kvm och garage på 25,5 kvm, tomt på 920 kvm, samt att "du blir delägare i hela anläggningen och får fri tillgång till ridhus, en egen boxplats och en bit hagmark på ca 250 m2.". Mer information om vad som ingår finner du här. Och priset för detta är ca 5 250 000 kr. Såklart beroende på tillval och andra önskemål. Tja, ganska högt pris för en villa, om du nu inte råkar vara stockholmare eller göteborgare. Men å andra sidan ingår då stallhyran (som i de flesta hästfamiljer brukar vara en dryg utgiftspost). Och allt är nytt och fräscht och service finns att köpa!

Det här tycker jag är två riktigt stora plus för anläggningen:
"Värmeanläggning Husen kommer att förses med värme och tappvatten från områdets värmeanläggning som eldas med gödsel från hästarna." ...  "Kostnaden för värme och varmvatten kommer därför att bli mycket lägre än med konventionell uppvärmning."

"Ridfritids Låt dina barn gå på HagaHills ridfritids. Här kommer kunnig personal att ta hand om de mindre barnen när de kommer från skolan. De lite äldre barnen kan ta ridlektioner. "
Värmeanläggning är ett bra sätt att tillvarata gödsel. Och ett ridfritids - vilken stressad heltidsarbetande ponnymamma har inte drömt om lite avlastning iblad? Jaa!

Kan det finnas nackdelar md att bo så här? Ja, alla som någon gång har haft sin häst i ett inackorderingsstall vet att det är lätt att osämja uppstår. Osämja mellan stallägaren, eventuell personal och de uppstallade. Eller hästägarna mellan. Och vad gör man då om det inte är så lätt att ta sin häst och flytta därifrån. Om ett stallbyte också innebär en husförsäljning? Det ligger här ett stort ansvar på de ansvariga för anläggningen att vara beredda på att tillhandahålla just den service som utlovats och att ha ett hästkunnande som gör att de kan avgöra vad som är bäst för hästarna. Kanske också lite skinn på näsan för att säga ifrån när en och annan pjåskig hästägare vill ha specialbehandling och sin lilla gullehäst inlindad i bomull innan den går ut.

En annan nackdel till att börja med är den med "hönan och ägget". Innan något sålts kan inte bygget börja och innan bygget börjat och mycket står färdigt kan det vara svårt att hitta köpare. Här kommer kanske en eventuell ränteförändring och nedgång av ekonomin, som enligt många är förestående, att spela in i bebyggelsetakten för anläggningen. Kanske blir ekonomin så påverkad att projektet inte ens blir av?

För fem miljoner får man en ganska bra hästgård i Skåne om man väljer att köpa en egen sådan istället, här är några exempel just nu:

För bara strax över 4 milj kr får du plats med många hästar och pool, Aspehus 3595 Halmstad By, Svalöv : "Komplett hästgård med vackert boningshus om 250 m2 fördelat på 8 rok, grovkök och 3 kaklade badrum.Trädgård med pool i västerläge. Hästanläggning godkänd för 34 hästar, ridhus, ridbana, skrittmaskin,longeringsvolt. silosar för foder."


För strax under 5 milj kr får du ridhus och stall, Slättaröd 425 Höör "Fantastisk natur. Mycket vackert belägen hästgård på ca 18 ha mark. Nybyggt ridhus. Bostad om ca 200 kvm förd på 7 rum varav 3-4 sovrum. 2 st stallbyggnader m 23 boxar, sadelkammare, foderkammare etc. Gårdshus med gästrum/kontor. Mycket vackert beläget i böljande skogslandskap med bra ridvägar".


För strax under 6 milj kr får du ett pampigt nyrenoverat stenhus, Södra Bokhagsvägen 7, Mörarp, Helsingborg : "Genuin hästgård där huvudbyggnaden och ladugården med sin vackra arkitektur omgärdas av bokskog och park. Huvudbyggnaden har genomgått omfattande renoveringar, bla tak och fönster och värmesystem, där känslan har bevarats genom till exempel de äldre kakelugnarna, fiskbensparkett i ek och stuckaturer. Här bor du lantligt men ändå centralt med närhet till skola, affär och tåg."


Kanske inte riktigt samma skick och status men mycket billigare, för strax över miljonen får du, Stora Torsjö 3196 Hästgård / boende 4 ha, Hässleholm : "Hästgård/boende i naturnära omgivningar med både ridhus och ridvaruhus inom ett par hundra meters avstånd. Ca 4 min bilfärd in till Tyringe centrum. "Eller vill du ha nytt, så varför inte bygga själv och köpa en tomt? Illstorp, Tomelilla 20 000 kvm : "Illstorp ligger i närheten av Christinehof ca 22 km norr om Tomelilla. Positivt förhandsbesked finns för att bygga en hästgård i detta vackra landskap med bra ridvägar i närliggande skog. Efter fastighetsbildning beräknas arealen bli ca 2 ha."Men sammantaget skulle jag vilja säga att boendet på HagaHill skulle vara ett drömboende för mig (om jag nu bodde/ville bo i Skåne), min familj och hästen. Ja, fördelarna överväger och det säger jag med erfarenheten av att både ha bott på egen hästgård och bott i villa i stan och haft häst i inackorderingsstall. All service som anläggningen erbjuder gör att hästlivet kan bli väl fungerande för en heltidsarbetande hästintresserad familj.

Fina hus på en fin hästanläggning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...