måndag 5 september 2011

alla hus är inte dyra...

... alla hus är heller inte fina. Men att det på något sätt skulle vara ett motsatsförhållande vill jag därför inte påstå. Även om nedanstående är mest en lista över inte dyra hus (och i mitt tycke inte heller fina hus).

I det här området kan man ofta hitta billiga hus:

mitt i västsverige
Just för dagen finns det 6 objekt mellan 190 och 295 tusen kronor. Inte särskilt mycket för ett hus - eller hur? De flesta av oss vuxna som deltagit i "The Property Ladder" (som det heter på engelska) skulle nog kunna hosta upp den summan kontant om vi sålde det hus vi har idag. D.v.s om vi säljer det hus vi har idag snabbt eftersom vissa pessimister spår att det kan gå fort neråt på bostadsmarknaden snart.

Vi börjar med att presentera objekten först, så skall vi sedan diskutera varför ingen vill bo i det geografiska området ovan senare.

Billigast först, Edsvära Klinkan 2, bara 190 000 kr:

lantligt läge, jojo hela Kvänum är liksom lantligt. Renoveringsbehov men nytt tak
man bör alltid bli tveksam när inga bilder visas alls på interiören
blir förvånad att mäklaren inte kallar det hästgård, det finns ju ett skjul


Här kommer ett till med lantligt läge och renoveringsbehov. Den enda kvalité detta hus har är enligt mäklaren en lummig trädgård (?). Det kan också tolkas som totalt igenväxt, Essunga Huntorp 450. Dock bara 210 000 kr:


enetrnit-plattor och den lummiga trädgården och ett styck skjul
badrummet är kanske inte helt modernt...
Nästa, Floby Ullene Ringsåsen 7, inte ens mäklaren har hittat så många adjektiv annat än trivsamt. 225 000 kr:


trivsamt? kanske nya tapeter?
en till fantastisk version av badrumsinredning
nåt att göra för den som har tid över, det här är en inredningsbar vind
Jag orkar inte detaljstudera de tre följande objekten det får ni göra själva, men håll med om att det är billigt:
Jag klickade på en sån där länk och bad en bank räkna ut kostnaden för det första och billigaste huset:


Men är det inte gulligt så säg? En månadskostnad på 2 369 kr/månad! Och det inkl driftskostnader. Nästan så att man skulle kunna amortera lite också och bo alldeles utan ränte-/lånekostnader om några år? Vilken dröm för de flesta husägare och arbetande familjer. Det kanske till med skulle fungera att en av parterna är hemma och tar hand om hus och barn, att en av familjeinkomsterna skulle räcka. Vilken utopi? I Sverige år 2011? Slippa stressen och hetsen?

Så varför är det ingen större konkurrens om att köpa dessa hus? (Tvärt om är säkerligen de flesta huspriserna ovan mycket prutbara).

Lantligt läge betyder långt bort från allt. Bil eller bilar behövs och det är dyrt. Långt till service, affär, nöjen och fritidsintressen. Visst finns det service i vissa av orterna på kartan överst i blogginlägget - men jag lovar den är begränsad. Räkna med apotek som stänger på sommaren, vårdcentraler där de stackars AT-läkarna stannar kortast möjliga tid, kommunkontor där medelåldern kan gissas vara 64 år sådär, skolor där inget har förändrats (inkl lärarkåren) de senaste 40 åren, skolor dit skolresan med buss är lång och oftast en enda dyr mataffär utan större utbud. Hur jag vet det? Jag har själv bott i några av områdena ovan.

Husen ovan behöver en rejäl renovering för att motsvara vår idé om ett modernt boende - räkna med tid (enormt mycket tid) och pengar (mycket mer än du tror). Annars får du nog ringa Arga Snickaren. Glöm inte heller att du skall skotta snö, röja tillfartsvägen och kanske skaffa ved att elda med. En del strömavbrott kommer förekomma vid åska, storm och snöoväder - ibland flera dagar/veckor i sträck. Kanske har du egen brunn för vattnet och eget avlopp - mer arbete och kostnader.  

Arga snickaren med någon stackare som har misslyckats med renoveringen

Dina nya grannar kanske har bott i trakten i generationer. De har hela släkten runt omkring sig och samma vänner som de alltid har haft. De träffas kanske i missionskyrkan på söndagarna eller vid symötena. Männen umgås kanske i vägföreningar och jaktlag. De lämnar sällan sin välkända trakt för att bege sig till storstaden eller utomlands. De kommer välkomna "utbölingar" med stor misstänksamhet och de första 100 åren kommer du betraktas som nyinflyttad, "sta-bo" (de är samma sak som en "08a"). Oj, nu var jag elak. Eller realistisk. För jag har upplevt det här själv, både som barn och vuxen. Kanske ska jag inte dra alla områdena på kartan ovan över en kam, kanske förekommer detta beteende på en hel del andra geografiska platser i Sverige också - men min högst privata statistiska undersökning säger att det är sant.

Jonas%20Augustsson
(exempel på bonde från TV-serien Bonde söker fru.
Denne bonde har inget avsiktligt sammanhang med texten)

Dina nya grannar kan också tillhöra kategorin "lever-på-samhällets-bekostnad-har-rostig-volvo-och-kamphundar-på-tomten". Eftersom husen är billiga händer det att de köps av människor med knappa resurser. Det kan vara köpare som inte har råd att renovera och inte ork och kunskap att underhålla fastigheten.  Observera att jag inte alls menar att knappa resurser behöver betyda slarv och okunskap. Men det kan vara sak samma. Vi pratar om det som ibland kallas för "White Trash".

"White trash (engelska vitt skräp) är en starkt nedsättande benämning från USAljushyade personer med låg social status.
Personer som sägs vara white trash har ofta svag ekonomisk situation, låg bildnings- och utbildningsnivå samt ett ointresse för samhälls- och kulturfrågor. Ett slags allmän smaklöshet brukar också förknippas med begreppet. I populärkulturen framställs white trash ofta som överviktiga, rökande personer med många barn och dålig hygien"
Vårgårda kommun har Sveriges sämsta skola (2009). "Det var väldigt tråkigt att höra. Det är samma ställning som vi hamnade på förra året. Jag trodde vi hade blivit bättre" Säger ett kommunalråd. Kommunen som har ledordet "Vision och tradition" skriver på sin hemsida; "Vårgårda kommun är en kulturbygd som är mycket rik på fornlämningar" ... "Tågpendlaren har 40 minuter till Göteborg". Så traditionen är fornlämningarna och visionen är att lämna kommunen med tåget därifrån? Nu var jag elak igen.

Vårgårda kommunhus, Sveriges fulaste?
Essunga kommun har däremot en av landets bästa skolor. Kommunslogan: "Essunga - liten, lantlig, lycklig"

Nossebro centrum, Essunga kommun. Spännande va?
Grästorps kommun är kommunen där nazistiska partiet Svenskarnas Parti fick ett mandat i valet 2010, läs här.

Grästorps kommunhus
Vara kommun "ligger på den vidsträckta slätten mitt i Västergötland – Varaslätten. Cirka 16 000 människor bor i den drygt 700 kvadratkilometer stora kommunen."


Påminner lite om beskrivningen av Åmål i filmen "Fucking Åmål":
"Åmål is a small insignificant town where nothing ever happens, where the latest trends are out of date when they get there".
Jag har för mig att någon någonstanns i filmen kommeterar Åmål och då säger ungefär; "vi har i alla fall fin natur". Beskrivningarna om Åmål skulle passa för alla småkommunerna ovan.

För min del är inget av husen ovan det finaste huset. Jag ryser. Men kanske för dig? Och vi avslutar med några argument/diskussioner av Cornucopia som talar för:

Så kan det se ut för bolånetorsken
Staden eller landet?
Utbildning och staden eller hus på landet?
En chans för kvinnor?

bilden får illustrera den starka kvinnan som överlever på landet
eller kanske den moderna bondmoran?
Innan du ens funderar på att flytta till landet, läs: Grabben i Graven bredvid och Familjegraven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...