söndag 25 september 2011

hästbyar, hästboende

...verkar det finnas fler av än de jag redan skrivit om - Julmyra och Hagahill. Livsstilsboende eller hästnära boende benämns också det jag kallar hästbyar. Så här presenteras några till av de hästbyar jag har hittat:

Vansta By - Country living 30 min från Stockholms City, information finns hos Tessab hus & Hästgårdar och Vansta By.


"Nu har du möjlighet att flytta till natursköna Vansta By. Ett nytt område med en sann bykänsla. Utanför din tomt är du omgiven av grönområde och hagar." ... "Gångavstånd till stallet"
Bilder på hustyperna finns här. Stallet här och nedan:Grevagårdsbyn utanför Skövde är etablerad sedan många år tillbaka.

Grevagårdens Ryttarförening med sin stora anläggning och privatstallet.Fler hästbyar:
Smedbergs Hästby utanför Munkedal.
Wolmsta Gård, Njurunda Medelpad.
Kolshester Hästby, Eksjö
Hästnära boende i Hanåsa, Högsby kommun
Runsten Equestrian Runstens Gård, Haninge kommun
Lagmansholm Herrgård Hästby, Vårgårda


Hästbyarna ovan är i olika stadier, en del är bara planerade och en del har påbörjats. Saknar jag någon så kommentera gärna med länk.

Olika åsikter om hästbyar finns också.

GP "Anna är skeptisk mot hästbyar".Kommunens planeringschef; "Jag ser det som ett utmärkt sätt att kombinera hästnäringen och bostadspolitiken och lindra konflikter mellan boende och hästnäring...".

Anna Norborg; "hästägare är stora individualister och synen på hästar och deras skötsel varierar...". 

Aftonbladet, "Vi flyttade in i vår hobby". "I livsstilsbyarna har alla samma intresse".

Söderby hästby söder om Västerhaninge
"Vilka andra fördelar finns det med att bo i en hästby?
– Man kan hjälpas åt. Både med kunskaper, erfarenheter och praktiska sysslor.
Men det bästa är nog ändå närheten till stallet."
GP, "Hästbyar ny trend på bostadsmarknaden":

"Många drömmer om en egen hästgård. Men den kan bli en både dyr och jobbig resa"
Vad Lusor på Runstensbloggen tycker här är ganska skojigt.
"Dock finns det de som opponerar sig, och det är givetvis opinionen själva, i detta fall socialdemokraterna som anser i en skrivelse att denna hästby är ett hot mot barnes säkerhet!!!?? Att ett uppförande av den strider mot FNs Barnkonvention…?? Lusor satte hela kaffekoppen i halsen och undrade – På vilket sätt då?
Jo det  hör nämligen till barnens rättigheter att kunna röra sig fritt i samhället på egen hand. Såklart.
Då hävdar de att så icke blir fallet på Runsten. För det finns inga kommunala medel att använda… Snacka om att misstolka barnkonventionen och på ett ganska grovt sätt använda den i helt fel sammanhang. Känns som att det grabbas efter halmstrån va….. Apropå ovanstående hörde jag någon göra en paralell – Vadå! Om det ska vara på det viset borde all bönder steriliseras! ( så att inga eventuella barn riskerar att få bo på lantgård och inte kunna ”röra sig fritt”)"

bilden får symbolisera "hinder på vägen"
Fler artiklar om hästbyar här.

Intressant fakta om planering av hästnära boende samt konflikter gällande miljö, allergier, ridvägar, allemansrätt och trafik finns hos Hästnäringens Nationella Stiftelse här.

Slutsats? Som någon skrev "hästbyar växer upp som svampar ur marken". Hur många som verkligen kommer att flytta till en hästby och hur många av projekten som verkligen kommer att genomföras tror jag kommer vara beroende av den eventuella nedgången på fastighetsmarknaden och bostadspriserna. Eftersom de flesta hus i hästbyarna är nybyggda blir kostnaden för boendet ganska högt. Färre och färre människor/familjer har råd med häst om det blir dystrare tider. Redan har ju priserna på hästar och hästgårdar rasat har vi tidigare konstaterat. Så min slutsats blir nog att idén är bra men om den funkar i verkligheten vet vi inte ännu.

Kommentera gärna med dina synpunkter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...