torsdag 20 oktober 2011

ett slitet gammalt slott...

...söker ny ägare med massor av pengar som är villig att ta större ansvar för en sådan kulturklenod än den nuvarande ägaren. Va, vadå? Jo först hittade jag slottet nedan till salu och tänkte - oj vilket slott! Finns det överhuvudtaget sådana objekt till salu? Tänk att få köpa ett riktigt slott!

Wenngarn Slott Sigtuna, hos Residence:

(skulle nästa kunna slå vad om att tulpanerna i mitten är photoshoppade? fast visst är bilden fin - vilket slott! ingen tvekan om att det här är just ett slott.)
ett stort antal andra hus och byggnader medföljer i köpet
eget kapell kan ju vara bra att ha (?)

Syns dock att trädgårdsmästaren inte riktigt har skött sitt jobb de senaste åren (alternativt har det inte funnits någon trädgårdsmästare?):


Fler bilder här. Mäklarens info:
Tidigare riksantikvarien Roland Pålsson uttryckte sig poetisk om Wenngarn slott med dess park. " Wenngarns slott är på många plan den mest fullödiga översättningen som har gjorts till svenskan av den italienska renässansvillan med dess rötter i antikens idévärld..."
Och det här är ju definitivt ett slott för det har ägts av kungar som Gustav Wasa och Gustav den II Adolf.  Om nuvarande säljare och objektet fortsätter mäklaren:
"Ägaren Wenngarn AB har bedrivit omfattande uthyrnings-verksamhet på fastigheten, men verkasamheten är under avveckling. Idag finns totalt 70 hus om ca 23 000 kvm & det finns ytterligare ett tiotal ekonomibyggnader. Marken består av 37 ha & omfattar 12 ha slottspark & stora grönområden samt tomter till de olika byggnaderna."
Men så fortsätter jag att söka på nätet om försäljningen och hittar följande - inte så tilltalande - historia från Affärsvärlden på nätet "Lyxmäklare säljer unket slott". Unket slott? Och nu är plötsligt bilderna inte lika säljande längre:


Jag ska väl börja med att tillägga att de här bilderna är inte från själva slottet utan en annan byggnad tillhörande slottet. Säljaren har tydligen har hyrt ut slottet som bostäder för flyktingar från stadsdelsförvaltningen Rinkeby-Kista och personer med missbruksproblem. Läs mer i Affärsvärldens artikel.
"Wenngarn AB grundades i samband med att slottet köptes. Bolaget har sedan dess dragits med miljonförluster och det senaste bokslutet är inget undantag – förlust med 11 miljoner kronor 2009."
"SVT, som var på besök ute vid Venngarns slott för knappt ett år sedan, bekräftar Annika Erikssons uttalande och menar att här döljer sig en ”sällan skådad misär” bakom den spruckna fasaden. Lägenheterna är fukt- och mögelskadade och boende vittnar om både råttor och kackerlackor."
"Hyresgästföreningen har betecknat slottsområdet som slum. Slottet och dess tillhörande byggnader har i sin tur kallats ”extremt eftersatta”."
Även DN på nätet skriver om "Slott utan köpare"

SVT skriver, "Glamouren och slottskänslan är långt borta"
"Det ser ut som ett paradis. Ett kulturarv med lummiga alléer och anrika slottsbyggnader. Men det är någonting som inte stämmer. Här bor ungefär 400 personer, och när ABC är på besök är Venngarns slottsområde utanför Sigtuna spöklikt öde. Och skrapar man bara lite på ytan döljer sig en sällan skådad misär."
Ojsan, ojsan. Tydligen försökte säljaren, som köpte slottet 1997 för 26,5 miljoner kronor, sälja slottet redan 2007 - utan att lyckas. Min gissning är nog att slottet inte är så dyrt just nu. Det dyra är nog att stoppa förfallet!

Så sägs det spöka på slottet också: "I ett rum finns en klarröd blodfläck på golvet som aldrig går bort hur man än tvättar. Det är blodet av den tjänare som knivhöggs till döds på denna plats av hertigen Magnus av Sachsen som då härskade på slottet." Läs också Tjänstekvinnans ondska och Disasägnen

Jag hittar en del bilder från aktiviteter runt slottet:

här
och här
och här
(Bilderna har lånats på nätet för att de har angetts visa aktiviteter runt Wenngarn slott och människorna på bilderna har ingen avsiktlig sammanhörighet med texten i blogginlägget)

Få se nu - ett förfallet unket slott som det spökar på, som har fukt- och mögelskador, råttor och kackerlackor, som t.o.m kallas slum och vars park verkar fyllas av raggare(?) och mc-knuttar(?) då och då. Nej tack jag tror inte det. Nån annan som känner sig manad?

Wenngarn slott var faktiskt inte så fint som det såg ut på mäklarens bilder.

6 kommentarer:

 1. Jag såg faktiskt programmet på SVT, ojojoj.... Fast det är ju i klass med Property Ladders (mar-)drömsprojekt!

  SvaraRadera
 2. Verkar inte riktigt vara något att satsa på?

  SvaraRadera
 3. Jeg er klar om banken vil !

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym - låt oss veta om banken ville ;)
  /Suss

  SvaraRadera
 5. Nu kommer det hända grejer på Wenngarn!
  http://www.wenngarn.se/


  SvaraRadera
 6. Har du sett wenngarn på senaste tiden? om inte, åk och kika! WOW!!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...