måndag 17 oktober 2011

fint 50-tals hus och Mark

ett 50-tals hus i Marks kommun hittade jag idag. Läget är väl inte det bästa - Kinna - vad händer där? Men det var ett stort rymligt 50-tals hus. Jag som förut har tyckt att 50- och 60-tals husen har varit väldigt omoderna har börjat att gilla stilen. Stora ytor, öppet, rena linjer.
"50- och 60-tals hus. Hus från denna period präglas av enkelhet i arkitekturen. Inspiration hämtades från funkisstilen och genomgående dominerande i husproduktionen under denna tidsperiod var 1-planshus med sadeltak."

"Typiska femtiotalsprodukter är detaljer i teak och trä, glada tapeter, ofta med blommönster, låd- och luckhandtag i kombinerad metall och plast."

bild och citat nedan från Hus&Hem
 "Ser man en tegelvilla med stora fönster, huskroppar förskjutna i sidled och en entrédörr med tegelomfattning kan man vara ganska säker på att det är ett 50-talshus."
Mer om 50-talshusets typiska detaljer finns här - "Var rädd om 50-talskänslan".

Huset jag hittade idag är Boråsvägen 12, Kinna, Marks kommun, boarea 239 m², Biarea 208 m², Tomtarea 2 191 m², Antal rum 12 rum, pris 2 595 000 kr.

stoort
andra sidan
tidstypisk entre, stengolv, pardörrar med glas, trädetaljer
tre härliga dörrar ut, parkettgolv, en dröm att möblera
typiskt kök, men här kliade det lite i fingrarna att göra större?
till och med trädgården och växterna tror jag är typisk? "stickiga buskar"
fast det här var väl ganska hemskt?
Mäklaren skriver:
"Stor representativ villa på vacker insynsskyddad tomt med centralt läge och gångavstånd till centrum, restauranger, skolor och busshållplats. Villan har generösa utrymmen med vackra rum med högt till tak. Entrén leder ut till ett stort vardagsrum med stilrent intryck och stora fönster mot altanen och den lummiga trädgården. Möjlighet finns att hyra ut två lägenheter eller utnyttja vissa delar av huset till någon verksamhet. "
Jag tycker huset har en lite konstig planlösning men det beror väl på att det finns lägenheter på de olika våningarna. Skulle man bo här skulle man ju ha det som enfamiljsvilla, gärna kombinerat med verksamhet eller kontor.

Not, huset är nu sålt enligt Booli:Nackdelen med Kinna är läget, fördelen är priset. Här får man många kvadratmeter för priset. Wikipedia; Kinna är en tätort i Västergötland och centralort i Marks kommun, Västra Götalands län, belägen 29 kilometer söder om Borås). Den enda fördelen med att bo i dessa trakter skulle vara de fantastiska inredningsaffärerna - besök Fritsla! Fritsla Tyglager har fantastisk inredning och tyger,  Textil och Råvarulagret har de allra finaste prylarna! All shoppingen hittar du här.

Kinna centrum
Byggnadsvårdsföreningen skriver om färgvalen - och fondtapet precis som idag?
"Även på 1950-talet målades fondväggar i avvikande kulör. Man kunde också måla två av rummets väggar i en kulör och de övriga två i en annan. Man valde då två kulörer som gick ton-i-ton. En variant på detta var att ställa mönstrat mot omönstrat genom att tapetsera två väggar och måla de resterande. I början av 50-talet var väggkulörerna ljusa och relativt milda. Det var den lösa inredningen som skulle stå för färgklickarna."
En artikel om "50-talshus med originalkaraktär i Lund" har Hus&Hem.

"Det är kort och gott ett hus att trivas i. Ett hus med bra inomhusklimat. Ett hus med gott om plats och som man lätt kan vara många i"
Köksidé finns här, "Köksinredning i nygammal 50-talsstil"


Och gillar du nu inte 50-tals hus men ändå vill ha utrymme och ett stort hus hittade jag dessa fina hus i närheten av Kinna och Mark (om du nu kan tänka dig att bo där?)

Fritslavägen 44, Kinna, Mark. Boarea 410 m², Biarea 290 m², Tomtarea 19 961 m², Antal rum 9 rum, pris 5 500 000 kr.


Helsjövägen 6, Horred Mark, 2 750 000 kr, Boarea 300 m², Biarea 150 m², Tomtarea 3 109 m², Antal rum 10 rum.


Hedevägen 18, Kinna, Mark, 1 990 000 kr, Boarea 156 m², Biarea 15 m², Tomtarea 4 730 m², Antal rum 7 rum.


Som sagt vad - man får många kvadratmeter för pengarna i Marks kommun! Och de sista tre husen var för dig som vill ha något med mer charm än ett 50-tals hus. Det sista huset på bild vill jag ha - och ett fett kreditkort att handla inredningsprylar i Fritsla för! Sen skulle jag kunna hålla mig sysselsatt ett bra tag med att skapa det finaste huset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...