lördag 15 oktober 2011

läget är allt?

...kan man väl säga bl.a när jag igår skrev om "huspriserna sjunker, eller inte?". Då handlade det om 15 kvadrat renoveringsobjekt för priset fem miljoner kronor. Men fastigheten låg i Båstad. Det var det som låg till grund för priset. Om säljaren verkligen kommer få 5 milj kr som slutpris är en helt annan historia.

utsikt kostar, vatten kostar
I Affärsvärlden på nätet finns en artikel som heter "Mäklaren: Tänk på det här innan du köper lyxhuset":
"Läget är A och O i alla bostadsaffärer. Det är statiskt och konstant över tiden, men i princip allt annat med en bostad kan du påverka själv, till exempel planlösning, ytskikt och funktioner som kök och badrum."
"Köp bostäder som anses attraktiva av marknaden. Det kan vara bästa adressen, högsta läget i fastigheten eller en sjötomt. Dessa objekt står sig oavsett konjunktur."
Strandvägen i Stockholm en av de attraktivaste adresserna i Sverige,
om någon nu inte visste det...
Det där om läget och attraktiva bostäder gäller naturligtvis inte bara för lyxhus - det gäller för alla hus. Dessutom så ber jag att få tillägga - köp i rätt tid - till listan.

Att köpa i rätt tid är inte lätt. De flesta köper en fastighet - inte av investeringsskäl - utan för att man vid just den tidpunkten är beroende av ett boende som passar den privata situationen. Då kan man oftast inte välja "rätt tid". Ibland kan man inte välja område eller adress heller.

Jag har både köpt och sålt i fel tid. Huset vi har nu köpte vi när marknaden var osäker och avvaktande sent hösten 2008, alltså kunde vi ha is i magen och bjuda väldigt försiktigt. När vi sedan tidigt våren 2009 sålde vår lilla hästgård på landet så fick vi inte heller riktigt så myckt för den som vi hade velat - men eftersom vi köpte billigare kunde vi sälja billigare. Det är så marknaden fungerar. I alla fall för dem som inte sitter fast med jättelån. Huset vi har köpt nu ligger i ett mycket attraktivt område inom en attraktiv region med pendlingsavstånd till storstadsregionen. Vi har alltså vad jag tror att många köpare skulle tycka - bästa läget och bästa adressen. Och ändå har vi betalat hälften så mycket för vårt hyreshus som grannen har betalat för sin fina stora vita trävilla. Grannens hus är mer status i området, vårt ger inkomst - vad skulle du välja? Jag tror därför på att mitt hus kommer att behålla stor del av sitt värde och attraktionskraft även om marknaden dalar.

Linda Skugge skriver om sin bostadskarriär på expressen.se, eller snarare avsaknad av bostadskarriär, på ett härligt befriande sätt som handlar om att en bostadskarriär ofta inte är ett investeringsval utan tur och otur eller nödvändigheten av att ha någonstans att bo.


Tomas Carneheim har haft mer tur, del 1 och del 2 av hans bostadskarriär i Stockholm vilken nog är en ganska typisk stockholms-historia.

Eller en krönika av Hanna Nilsson ETC som även hon skriver om Stockholm:
"Jag sålde lägenheten dyrt. Förklara nu detta. Hur kan man tjäna mera pengar på att äga en lägenhet i tio år än på att arbeta hela livet."
Eller har HusmanHagberg rätt när de på bostadskarriär skriver:
"Snygga fastigheter är dyrare än fula. Men är det egentligen inte viktigare att huset mittemot är snyggt? Det är väl bättre att bo i ett fult hus och varje dag ha utsikt över ett vackert? Dessutom är det billigare."

Och vad kan jag tillägga till ovanstående bildtext och ovanstående text annat än att ibland väljer boendet oss och inte vi boendet men hur som helst är det en stor del av vår vardag...

(alla bilder är lånade på internet för att illustrera olika typer av boende men har i övrigt inget med texten att göra)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...