måndag 10 oktober 2011

underbara renoveringsobjekt, eller?

...hittade jag hos Gård & Torp, "Gård&Torp är tidningen för dig som rustar, inreder och vårdar gamla hus."


Hemsidan har ett menyval som heter "Fina hus till salu", där "Redaktionen gör varje vecka vårt eget personliga urval av hus vi tycker är fina eller kulturhistoriskt intressanta." läs mer här.

Bland urvalet kan du hitta:

Litet fritidshus i Mantorp, huset har ett rum. kök och en liten hall. På tomten finns det två uthus som kan användas som förråd. Vatten och avlopp saknas. El finns indragen. Alla byggnader är i behov av renovering. Läs mer här.

Byggnadsminne från 1777, Vimmerby Ösjösfors handpappersbruk med åtta byggnader, det mesta i orört originalskick, är till salu. En dröm för byggnadsvårdaren för 1 500 000 kr.
Säljs via Svensk fastighetsförmedling.
 
Eller det här på Danska vägen 47, Fritsla Marks kommun. För 195 000 kr kan du få köpa ett objekt som mäklaren kallar för "Tomt eller eventuellt renoveringsobjekt". Oops!


"På den stora, skyddade tomten finns ett hus, en ladugård och en lillstuga placerade runt en gårdsplan. Boningshuset är ett timmerhus med lister, fönsterbräden och innanfönster delvis bevarade. Läget är soligt. "
och mer från mäklarens beskrivning (den här mäklaren är nog ganska ärlig i sin beskrivning!):
"... i denna del finns ett takläckage och mögeltillväxt" ... I denna hall har golvet delvis rasat in." ...  "Dörrarna finns inte kvar och fönsterglaset är trasigt så nu är väggen försedd med plywoodskivor." ... "Provtagning har gjorts i boningshuset och äkta hussvamp har konstaterats."
Ojojoj. Kanske är klätterosen nedan det finaste med den här fastigheten?


not 2012-12-11 huset ovan sålt, bild nedan och info från Booli.Så det finns en enorm källa av gamla renoveringsobjekt i Sverige som längtar efter dig med tid, pengar och tålamod. Och de är inte dyra...

Eller är det så som artikel "Byggnadsvård snart en hobby bara för rika" i GP antyder att:
"Så visst, en folkrörelse på sätt och vis. Men samtidigt en folkrörelse som verkar engagera främst de övre skikten av samhället, människor som bor till exempel i äldre villor och som har gott om pengar."
Är det så att vi längtar ut på landet igen? Som Expressen skriver i en artikel "Nu trivs vi bäst i öppna landskap".
"Nu vill stadsbon flytta ut på landet, odla och föda upp egna djur. Eller odla i rabatten - eller åtminstone handla lokalt på marknaden. Rurbanismen är här."
"Förut ansågs det viktigt att lämna landsbygden och flytta till staden om man ville utvecklas. I dag ser man moderna människor som vill lämna staden och flytta ut på landsbygden för att utvecklas. Det är ingen folkvandring precis, men nog är det en trend."
Glöm bara inte att det är dyrare och tar längre tid att renovera gammalt än att bygga nytt. Och i vissa fall kanske det inte ens är värt besväret? Men du får ju något unikt, något som verkligen kan bli det finaste huset! Ett råd bara - när det talas om äkta hussvamp så spring fort.

Har någon sett TLCs "Från ruckel till drömhus"?

Fantastiska bilder på hus långt bortom all räddning hittar du här: Rosakattens ruinromantiska expeditioner, "Två ödehus på smålandsgränsen" eller "Ödehusvandring i Skåne"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...