fredag 11 november 2011

hästgårdar som livsstil

"Forskare ser hästgård som livsstil", skrev sydsvenskan.se om i oktober 2011. Det handlar om Erika Andersson Cederholm som är sociolog och lektor på Lunds universitet- Hon forskar på "Hästgården - mellan familjeprojekt och livsstilsföretag". 
 "Har hästgårdar blivit ett sätt att leva?– Ja, det kan man säga. Många som driver hästgårdar har en sorts ideologisk-filosofisk tanke där man ser det som ett uttryck för det goda livet. Det personliga intresset för hästar framhålls medan det ekonomiska motivet tonas ner. I vår forskning kallar vi dem för livsstilsentreprenörer."
Hon har framförallt tittat på gårdar som bedriver någon typ av tjänst, som turridning eller inackordering. Men framhåller också att hästgården ofta är ett familjeorienterat projekt, det är ofta kvinnor som driver verksamheten men familjen är involverad på olika sätt.


"Man äter inte lyxmiddag varje dag" och "Hästgårdarna breder ut sig" är två andra artiklar från sydsvenskan.se som berör samma ämne. Lund kommuns miljöinspektör säger att det har varit en boom och att antalet hästverksamheter ökat med 40 procent på sju år. Å andra sidan räknar hon "Till hästverksamhet räknas alla som har en eller flera hästar". Det kallar inte jag för verksamhet såsom verksamhet = företag? Att hålla en eller flera hästar som hobby är inte att driva hästföretag. Vi kanske kan konstatera att antalet hästgårdar och/eller hästägandet har ökat. Artikeln är daterad 18 oktober 2011, tyvärr framgår det inget om en minskning i hästgårdsförsäljningen eller inte det senaste året.

Även om du inte driver din hästgård som ett företag så är det ett ekonomiskt vågspel, eller snarare alltid en ekonomisk förlust, och ett familjeprojekt skulle jag vilja tillägga. Men att det är en naturnära livsstil stämmer!

Själv har jag levt med hästar som livsstil i 19 år innan vi sålde vår hästgård och flyttade till staden. Det var ett helt underbart liv även om det ofta var fyllt av arbete och ännu mer arbete. Så länge barnen var mindre och jag arbetade deltid fungerade det, men en dag blev de tonåringar och ville inte tillbringa all sin fritid isolerade på landet, även om de hade ridningen och hästarna. Den dagen och när våra heltidsarbeten gjorde att hästgården blev en belastning och inte ett nöje - då flyttade vi. Livsstilen kan förändras när olika stadier av livet passeras. Jag kan fortfarande drömma om den perfekta hästgården men skall jag vara realist och praktiker vill jag inte äga en hästgård igen. (Just nu i alla fall?)

Mer på Finaste Huset om hästgårdar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...