fredag 4 november 2011

kunskaper om hästgårdar

...har inte alltid mäklarna. Vilket hus som helst på landsbygden med ett mindre förfallet skjul kan en skrupelfri mäklare kalla för hästgård. Alla hästgårdar som utannonseras eller säljs som hästgårdar är inte heller praktiska, fungerande eller byggda enligt djurskyddsreglerna. Gamla ladugårdar passar sällan riktigt bra som stall. Är det första gången du köper en hästgård så ta reda på fakta innan.

Hos Hästhalland finns det en jättebra sida som heter "10 punkter att tänka på vid om-, ny- och tillbyggnad för hästar samt vid köp av hästgårdar" - läs den om du funderar på att köpa eller renovera en hästgård!

"Är byggnaden anpassad för dina hästar? Vanligaste bristen är för låg takhöjd. Gamla kostall och grisstallar har oftast för låg takhöjd."
"Har ni tillräckligt stor areal för att klara miljökraven samt att tillgodose hästarnas behov av rörelse? Många avstyckade gårdar har väldigt liten areal. Minst 80 % av ytan i hagen skall vara bevuxet, upptrampade lerhagar är ingen god djurhållning. Hagarna bör minst vara 50 m långa för att hästarna skall kunna springa. "
så här får det INTE se ut!
"Från idé till färdigt stall" skriver hästhalland också om - "Hur bygger man för att få stallet lättarbetat och säkert och hur ska man kunna tillgodose hästens naturliga beteenden?"

En arkitekt som kan stall är bl.a. Studio M.I.A


Information om Active Stable och hur en häst vill bo hittar du här.


Tjuvkil Mellangård har också bra hästboende.
"Tjuvkil Mellangård satsar på att bli en häst­gård i fram­kant när det gäller att erbjuda attraktiv häst­håll­ning. Active Stable i kombi­nation med vete­rinär­tillsyn och re­habili­terings­platser gör att går­den kan er­bjuda en kon­kurrens­kraftig och modern form av häst­håll­ning."
nybyggt ridhus med väggar av vindväv hos Tjuvkil Mellangård
Jättebra pdf om "att bygga häststall", med bra och enkla skisser om boxars storlek, inredningen i häststallar och hagar.


Eller läs en bok, Den här idéhandboken av agronom Michael Ventorp och veterinär Per Michanek innehåller allt du behöver veta för att skapa en bra miljö åt dina hästar.

Hästsverige.se har också mycket bra information om "Stall & Hage".


Så det finns inga ursäkter att förvara dina hästar i ett undermåligt stall eller leriga hagar! Det finns kunskap att inhämta innan du köper eller bygger om en hästgård - så att dina hästar får det bra! Tänk bara efter - före!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...