onsdag 16 november 2011

sjunkande bostadspriser, igen

nu är det kris igen - eller fortfarande hur man nu vill tolka det - bostadspriserna fortsätter att sjunka.

Di.se skriver "Villapriserna faller - försäljningen tvärnitar",
"Villapriserna har sjunkit med 3 procent på tre månader. Just nu finns rekordmånga objekt på marknaden. Samtidigt har antalet sålda bostäder minskat kraftigt."

Det finns en allmän oro om vart den svenska ekonomin, världsekonomin och börsen är på väg”, säger Peeter Pütsep (vd på Svensk Fastighetsförmedling).

Utvecklingen är extremt svårttolkad just nu. Det handlar väldigt mycket om psykologi”, säger samme man.
Aftonbladet.se skriver "Nu sjunker bopriserna" men hävdar att "det finns fortfarande knep för att höja värdet på din bostad". Slipa golven, färgsätt ljust och renovera badrum och kök eller bygg en balkong anser Erik Olsson, vd på mäklarfirman med samma namn. Hmm, låter dyrt skulle jag vilja säga. Han har ändå mage att fortsätta, "Det är dock inte alltid man får sin bostad såld till rätt pris – trots renoveringar" - och då föreslår han istället att man gör om sin två till en trea för att få den såld. Och min kommentar blir igen, hmm kanske inte alltid så lätt som det låter?


Expressen.se skriver "Fallande priser på bostäder", och rapporterar ungefär samma som di.se men låter Claudia Wörmann, analysansvarig hos Mäklarsamfundet komma till tals:
"– Men i reda pengar är det är inte så dåligt för den som köper bostad. Vi har fortfarande låga räntor, många har arbete och vi som har arbete har mer konsumtionsutrymme."Affärsvärlden.se har en artikel om "Här rasar bopriserna 25 procent" - Västervik, Östersund och Gotland ligger illa till. Å andra sidan har de också en artikel som heter "Här rusar bopriserna", och då är kommunerna där priserna ökat - Lerum, Uddevalla och Sandviken. Tyvärr ingen förklaring till varför just dessa orter är impopulära respektive populära.

Alingsåstidning.se däremot tycker att det är "Rätt tid att göra ett bostadsklipp", representanter för Svensk Fastighetsförmedling och Nordea uttalar sig i artikeln:

"...rätt tillfälle att göra affär...", "Vad de menar är att har man arbete och ordnad ekonomi är det fortfarande ekonomiskt fördelaktigt att investera i hus i dag. – Det går att göra riktigt bra affärer nu."

FOTO: BOSSE ÅSTRÖM
Så kan vi sammanfatta att ja priserna sjunker, i alla fall i storstäderna men inte överallt. Det tar längre tid att sälja en bostad. Men säljer du billigare så köper du också billigare. Och kanske kan vi också konstatera att ekonomerna och förståsigpåarna som uttalar sig känner mer oro än vi "vanliga dödliga"? Rätt eller fel av dem eller oss kommer att visa sig...

Sen vill jag tillägga att en hel del av de extremt dyra objekt som jag har följt i bloggen helt enkelt har tagits bort från marknaden. Men de fastighetsobjekten tillhör ju en helt annan marknad än den vanlige bostadsköparen rör sig på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...