lördag 10 december 2011

bo i kyrka

jag har förut skrivit om att "bo i missionshus". Här kommer ett antal kyrkor att bo i om du till den andliga känslan och rymden kanske även vill ha ett eget kyrktorn och bo i en kyrka. Kanske ett himmelskt boende är det finaste huset?

Det finns bara ett fåtal kulturminnesskyddade kyrkor i Sverige som har gjorts om till bostäder i t.ex. Storbritannien är det betydligt vanligare.

"Drömbostad i gamla kyrkan" handlar om EFS-kyrkan i Höganäs.

"När den sista lilla skaran församlingsmedlemmar sålde kyrkan för tre år sedan var den i så dåligt skick att den lika gärna kunde ha fallit offer för grävskoporna. – Den var verkligen fallfärdig. Ett kyffe där det regnade in. Vi har lagt ned minst 8 000 arbetstimmar på att rädda huset och få det i ordning."


"Flytta in i kyrkan" handlar om den gamla kyrkan i Viskafors i närheten av Borås som var till salu för ca ett år sedan.

"– Tänk dig att ha fredagsmys på körläktaren eller att bädda sängen på altaret. Vi hoppas att det kommer många intressenter på visningen, detta objekt är något för de som är på jakt efter ett helt unikt boende, säger Peter Carlsson fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling."
Här fick köparen ett bårhus (!) på köpet för 2,3 miljoner. Undrar om kyrkan såldes?


"Guds hus blir bostad" handlar om Örja Kyrka i Landskrona som nu skall säljas.
"Den sista vilan blir för många på kyrkogården. Men en privatperson tänker flytta in tidigare än så och gör därför om Örja kyrka till privatbostad."
En "räddande ängel" skriver artikeln om - passande! Kyrkan slipper kanske rivas. "Kyrkogården är fortfarande i bruk.– Och man får räkna med att folk kommer och besöker sina gravar." Ojsan känns kanske lite konstigt?

Not 2012-04-30 tydligen såldes kyrkan för 1 krona! se artikel här.


"Kyrkan kan säljas som bostad" handlar om Möe Kapell i Munkedal. Priset är okänt och artikeln från november 2010.
"Garanterat Munkedals ovanligaste villa, när och om Möe kapell säljs till någon som vill bo på 240 kvadrat med ljuvlig utsikt, stor tomt och dryga uppvärmningskostnader (i varje fall innan tilläggsisoleringen är gjord)."


"De fann drömhemmet i Kyrkan" handlar om Missonssällskapets fd kyrka på Kapellvägen i Sunne. Familjen trivs enligt artikeln gudagott.

"Altaret blev ett kök, den gamla sakristian kontor och långhuset vardagsrum."

De enda kyrkorna jag hittar på till-salu-listan just nu är Centrumkyrkan i Målilla för 295 000 kr och f.d. Kyrkan i Kvarnabo för  475 000 kr. Och de har inga torn tyvärr...Kanske vet du fler? Kanske har du några länkar att bidra med?

Kommentarer till en av artiklarna ovan:
  • En kyrka är en kyrka och Guds hus. Det är ingenting man ska sälja och göra om till bostäder.
  • Då skall Gud stå för finansieringen också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...