tisdag 20 december 2011

hästpriser apropå hästgårdspriser

igår skrev jag ett blogginlägg, som jag delvis lånat från Cornucopia, som handlade om att mäklarna mörkar hur länge hus (främst hästgårdar) har legat ute på fastighetsmarknaden utan att bli sålda.


Att dyra hästgårdar förblir osålda och har drabbats av nedgången på fastighetsmarknaden (och andra finansiella marknader?) var ju ingen nyhet.

Det jag reagerade på var att det påstogs att hästpriserna också har gått ner. Vi hästmänniskor har kanske anat/trott det också men någon tillförlitlig statistik finns det inte.

Jag har därför roat mig med att ta fram lite statistik från Hästnet, Sveriges största hästmarknad på Internet. Jag skulle vilja påstå att de flesta hästarna som är till salu utannonseras där. Precis som på Hemnet så "fuskas" det på Hästnet. Annonser läggs ut på nytt för att hamna i topp. Det finns människor som annonserar ut hästar(/hus) för 0 kr eller 1234 kr (bara för att fältet för pris är tvingande). Men jag har ändå försökt att skapa prisstatistik för alla hästar som har lagts ut till salu i december på Hästnet.

Det finns 2029 hästar till salu utannonserade i december 2011 (1006 ponnyer/1023 hästar), till ett totalt saluvärde av 112.301.354 kr (41.646.104 kr för alla ponnyer/70.655.250 kr för alla hästar).


Medelvärde och medianvärde ser du på bilden ovan.

Sen skall man kanske ha i minnet att det här är hästar i alla åldrar, från billiga unghästar, avdankade travare, kroniskt skadade hästar som säljs som sällskapshästar - till fullt utbildade tävlingshästar. Några av hästarna som utannonseras finns i Danmark och Polen, så det är inte enbart svenska hästar. Priserna varierar mellan bortskänkes till dyraste hästen för 1,8 milj kr och dyraste ponnyn för 800.000 kr. Precis som på hus så prutas det ibland på hästpriser så det utannonserade priset är ett "önskat pris". Sen är det också så att de allra dyraste hästarna som toppryttarna rider på i Världscuper o.dyl. - de finns heller inte till salu på Hästnet och de summorna är betydligt högre.

dyraste ponnyn just nu, 800 000 kr, annons
Om jag istället ser på samma statistik för en D-ponny Dressyr (nu pratar vi om en stor, oftast välutbildad specialiserad tävlingsponny) så blir summorna lite annorlunda: 162 ponnyer till salu för det totala värdet av 3.223.000 kr, där medelvärdet blir 86.117 kr och medianvärdet 70.000 kr (max 550.000 kr min 15.000 kr).

Tyvärr har jag ju ingen statistik från föregående år att jämföra med. Däremot skall jag försöka följa priserna nu under några månader för att se om de sjunker ytterligare.

Om någon annan har fler källor eller mer statistik är jag intresserad, kommentera gärna!

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg, jag ser med spänning fram emot att följa utvecklingen. Själv tycker jag det verkar lite dystert. Speciellt med de ekonomiska prognoser man kan läsa. Men det blir kanske lättare när julen har passerat, och när ljuset kommer tillbaka. Då brukar även lusten följa med./Annika

    SvaraRadera
  2. Hej Annika, ja det stämmer ju att hästpriserna alltid går ner på hösten/vintern och går upp på våren.

    Trevlig blogg du hade förresten! Dottern har en ridponny som tävlas i dressyr så vem vet vi kanske träffas IRL nån gång i vår, när som du säger lusten kommer tillbaka!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...