måndag 19 december 2011

Hemnet o mäklarna luras?

eller är alla knep tillåtna? Vad det handlar om är att mäklarna inte vill att det skall synas att vissa hus har varit till salu länge länge utan att någon velat betala det önskade priset (eller helst ännu mer!). Därför tar mäklarna bort annonsen från Hemnet och lägger in samma fastighet men i en ny annons. Då ser fastigheten "nyinkommen" och intressant ut. Ibland sänks även  priset utan att det ursprungliga priset då syns i statistiken eller annonsinformationen.

Två fastigheter hos Mäklarfirman Skånegårdar:

Skånegårdar, hästgård länk
Hemmestorp Linnéagården, Sjöbo
Areal: 15,88 hektar, Pris: 3 600 000 kr
Skånegårdar, hästgård länk 
Vindö Egendom, Västervik/Valdemarsvik
Areal: 660 hektar, Pris: 50 000 000 kr

Cornucopia skriver om "Massiv Hemnet-reset hos Skånegårdar",

"För fyra dagar sedan gjorde den skånska gårdsmäklaren Skånegårdar en massiv reset och har nu ca 40 gårdar i olika kommuner som ligger ute som fyra dagar gamla - objekt som med den spruckna gårdsbubblan varit omöjliga att sälja."
Jag har lånat Cornucopias skärmdump från blogginlägget:


Så om det nu är Hemnet eller mäklarfirman som försöker luras skall jag låta vara osagt. Av mäklarfirman är det som Cornucopia säger "ganska normalbegåvat och lurar få".

Att hästgårdarna är svårsålda, drabbade hårdare av nedgången än den vanliga villan är väl heller ingen nyhet egentligen.

Här är min egen lista från booli.se. Det här är några av de fastigheter som jag bevakar eftersom jag har skrivit om dem här på bloggen. De flesta har helt enkelt tagits bort från marknaden. Osålda? Bytt mäklare?


Sedan för Cornucopia och några av kommentatorerna en diskussion om huruvida priserna på hästar också har sjunkit eller om fler hästar skickas till Italien för slakt. Ingetdera finns det källor eller statistik för. Men visst är det en kvalificerad gissning eller till och med sannolikt att så är fallet. Det är bara att studera Hästnet, Sveriges största hästmarknad på Internet. Just nu med 8587 annonser om hästar till salu. Från bortskänkes till 1,8 milj kr. Dessutom finns det just nu sju annonser om hästar på julrea, från 5000 kr. Känns inte helt seriöst.

bortskänkes

julrea
Christel Gyllenhammar skriver i Ridsportsbloggen
"De två senaste åren har vi  kunnat läsa om hur folk helt enkelt släppt ut sina hästar. Det skedde både i England och på Irland. I den ekonomiska krisens spår hade folk helt enkelt inte råd att hålla hästarna mer. Tidigare, under högkonjunkturen, köpte folk hus, bilar och en häst kunde bli två eller flera. Men när det blev dags att strama åt den personliga ekonomin, var det hästarna som man först gjorde av med."
Kanske vore julrea på hästgårdar en bra idé? Bättre än att rea hästar.

Jag är mest förtjust i den här anonyma kommentaren till Cornucopias blogginlägg:
"Det bästa köpet vi har gjort och högst sannolikt kommer att göra är en avstyckad (häst)gård som vi fyndade för några år sedan. Lugnt, privat och ändå bara tio minuter till Lund/Malmö. Förbättringen i livskvalitet överträffade våra högt ställda förväntningar. Vi sålde en etta centralt i Lund (37 kvm) och köpte gården för ungefär samma belopp (1,5 miljoner)." ... "Vi har lagt ner många timmar men förvånansvärt lite pengar (besparingar) på att själva renovera med naturmaterial. Ett kärleksfullt och lärorikt arbete" ... "Nej, vi ångrar inte att vi inte betalade det dubbla för ett boende i ett blekt villaområde. Prisskillnaden mellan bra gårdar och villor/radhus borde vara större. Betydligt större."
Så vinst kanske inte alltid mäts i kronor och marknadsvärden utan även i livskvalitet? Hoppas det också innebär livskvalitet för hästarna.

Det här tror jag däremot skulle vara dödsstöten för både hästgårdar och hästar som hobby: "När passerar bensinpriset 20:- per liter?".

4 kommentarer:

 1. "Sedan för Cornucopia och några av kommentatorerna en diskussion om huruvida priserna på hästar också har sjunkit eller om fler hästar skickas till Italien för slakt. Ingetdera finns det källor eller statistik för. "

  Njae !

  Dels har det ju gått inslag på radions P1 där de intervjuat hästfolk och uppfödare, sedan gick det ju en hel uppdrag granskning för ca 2 år sedan där man fick se hur det gick till med salamihästarna som skickades till Italien, de sa inget om priser och konjunktur där men det ligger nära till hands att låga hästpriser här faktiskt är en del av anledningarna till att fler hästar blir salami.

  Men OK, hästfolket är ganska sega och många är beredda att göra nästan vad som helst för att hålla uppe fasaden med hästar och hästtransporter och hela entouraget. Men till slut krackelerar också deras fasad även om de sjunker med flaggan i topp och det skall de väll ha all credit för om man nu gillar sådant som är spektakulärt :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Marcus,
  Inslaget på radions P1 handlar om att det inte lönar sig att föda upp hästar i Sverige. Det är ingen nyhet och beror bl.a på billiga importer av sporthästar från öst.

  Men diskussionen om hästpriserna intresserade mig eftersom det inte verkar finnas någon statistik (på samma sätt som det heller inte finns någon exakt statistik på hur många hästar det finns i Sverige). Att hästpriserna har gått ner vet/anar vi hästmänniskor också.

  Jag har försökt skapa lite egen statistik för hästpriser, se nästa blogginlägg.

  Eller var du bara ute efter att klaga på statustillbehör?

  SvaraRadera
 3. Hästpriserna intresserar mig för att jag känner många som rider och kör vagn med häst samt att jag har marken jag hyr omgiven av lantbruk och hästgårdar av olika storlek.

  Eftersom jag är djurvän och har god hand med både hästar och köttdjur så har jag naturligtvis snappat upp en del om marknaden under tiden i stallet.

  Självklart är jag också ute efter att gnälla på "hästfolket" som grupp då jag tycker det har blivit lite fel människor som har häst de senaste 10 åren, hästen har blivit en statusmarkör och att vara djurvän har fallit i skymundan. Inte alltid men ofta.

  Men just det att hästen nu är en statusmarkör precis som en sportbil eller annan accessoar gör det intressant att titta på marknaden för hästar ur en ren konjunktursynpunkt.

  Jag har ju varit på en och annan visning av "hästgård" där folk som verkligen inte har råd står och dividerar öppet om hur många spiltor de kan hyra ut och vad de kan ta för det, sen är det som vanligt bara 1 ha totalt med betesmark vilket absolut inte kan föda en hel hästgård, jag menar att det blivit något sjukt om man köper en överprisad hästgård och måste hyra ut spiltorna för att ens ha råd med räntorna. Det är inte sunt. Gärna som extrainkomst ja men inte ha det som tvång.

  SvaraRadera
 4. Tack Marcus, då förstår jag. Och håller med ;)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...