tisdag 27 december 2011

renoverat i helgen?

nja, julhelgen 2011 var egentligen för kort för att hinna renovera hemma. Annars brukar ju just julhelgen vara bra att använda till renovering inomhus. När all julmaten är uppäten brukar i alla fall jag längta efter att få "göra något".

Före jul var en av våra hyresgäster bortrest två veckor så vi passade på att påbörja renoveringen av köket. Denna gång var det tre väggarna utan köksskåp som vi passade på att fixa till. Hyresgästen flyttar i början på nästa år och då skall vi riva ut det gamla slitna köket och sätta in nytt. Men eftersom det kommer att bli lite tajt om tid då så passade vi på att fixa de övriga väggarna nu.

Mannen var duktig och gjorde det trista jobbet att riva befintlig masonit med målad 80-tals vävtapet. Helgen före jul, fjärde advent, var vi först på soptippen och slängde gammalt material och sedan på bygghandeln och köpte nya väggskivor och gips. Vi var ganska ensamma på just de ställena den helgen! Sen är det ju ett väldigt pyssel med spacklande och slipande - det går inte riktigt så fort som för dem på TV (fast å andra sidan är de många fler än mannen och jag). Alla de där trista momenten med att det ska torka emellan tar sån tid. Och så skall det målas - i många lager! Till sist igår kväll fick vi avsluta med att tapetsera och se resultatet.

Den här tapeten blev det, från Fiona Light & Bright:

jag visar mönstret i svart först för bilden nedan är svår att se...

tapeten vi valde är vit med glittrande trädstammar i "guld/silver"
ovan 2 bilder syns tapeten i miljö istället.
bilderna är inte från vårt kök utan lånade från tapetfirman
Fler bilder hos Fiona Wallpapers. Vi har bara tapetserat en fondvägg med den tapeten - resten av köket blir vitmålat. Eftersom det är en hyreslägenhet så blev valet en ganska diskret tapet som skall passa de flesta människors smak men ändå lysa upp lite grann och kännas modern.

Köket är beställt hos IKEA, det blir högblanka vita luckor - Faktum Abstrakt. IKEAs homeplanner för att rita kök i 3D är riktigt rolig. Så här blir det:


golvet är furu. Visst är glasdörrarna till höger ut till balkongen härliga? Annars ett ganska traditionellt litet kök i en tvåa.

IKEAS inspirationsbild för köket - högblankt!
En vit inbyggnadsspis till. Ganska enkel men det är en liten tvåa så det räcker nog. Varför finns det förresten bara svarta glaskeramikhällar?
däremot tyckte vi att vi var extra lyxiga när vi beställde en diskmaskin till en tvåa? Den här var bara 45 cm bred. Tyvätt fanns den inte i vitt. Men tror inte ni också att den som bor i en tvåa mest lagar mat i mikro och uppskattar diskmaskin?

eftersom det blev diskmaskin blev det bara en liten diskho, jag tycker de här är läckra. Lite trångt om utrymme är det också i det lilla köket och dräför var den här hon praktisk för att få mer bänkyta över.


bänkskivan är "stenmönstrad" med ljusgrå och beige prickar. Vi höll i en jättefin marmorfärgad bänkskiva tills personalen på IKEA upplyste oss om att det var en riktig stenskiva och svindyr. Då var det bara att lägga tillbaka den och övergå till att välja en laminatskiva.

när vi kom till valet av fläkt blev det en sådan här helt inbyggd och dold under skåpet (här med svart skåp) - trots att den var ganska dyr, eftersom...
... den här fläkten, som jag hade sett billigt på Internet, i verkligheten var det plastigaste fulaste jag någonsin sett. Ibland får man vad man betalar för.

vitt avlångt kakel från Interkakel, de där i övre delen av bilden.

Ja jag vet, det blir mycket vitt. Köket är litet och förhoppningsvis blir det nu ljust, nytt och blankt!

Så det var vårt helgjobb i "renoveringsbranschen". Vad gjorde du?

Du vet väl att

"det ultimata testet för ett äktenskap är att tapetsera ihop" ?

1 kommentar:

  1. Hejsan,
    så härligt att du startat en köksrenovering! Det skulle vara roligt om du vill visa upp ditt projekt på Byggla.se. Är du intresserad kan jag erbjuda en morot. Maila mig på vendelabyggla@gmail.com så berättar jag mer!
    /Vendela

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...