onsdag 7 december 2011

tjäna på sitt boende?

GP.se "Många har fått betalt för att bo"
"Många svenska bostadsägare har fått betalt för att bo de senaste fem åren. Den lite provocerande slutsatsen kan man dra om man räknar bostadens värdeutveckling som en intäkt och jämför den med kostnaderna för boendet."Bild: JESSICA GOW / SCANPIX
Det är Mäklarföretaget Fastighetsbyrån har låtit företaget Värderingsdata titta på vad nettot blir om man jämför bostadens värdeutveckling med den ackumulerade bostadskostnaden mellan åren 2006–2011.

Netto för Villor i Göteborg blir +233 774 (se så har man räknat längst ner i inlägget).

GP fortsätter; "Och även om nettot hamnat på plus tar de flesta inte ut den vinsten. Den läggs i stället på nästa ägda boende."

Exressen.se skriver: "Att äga sitt hem kan vara en lönsam affär"
"- Det har ju varit en stark prisutveckling de senaste åren. Men man ska nog inte räkna med samma prisuppgång framöver, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån."
Cornucopias kommentar till detta är: "Efter varje fest måste man städa. Även bostadsfesten". Några citat:
"Det är förstås ingen slump att Fastighetsbyrån går ut med denna partsinlaga nu när desperationen stiger hos mäklarkåren."
"Några relevanta synpunkter är att man inte har gjort någon vinst förrän man sålt. Tvärt om har alldeles för många istället ökat sina skulder och festat loss på värdeökningen, så vinsterna är försvunna och har ersatts av räntekostnader."
Och tänkvärt:
"En annan faktor är att många har ökat på sina lån för att (lyx)renovera sina bostäder. Kvar finns ingen vinst, annat än lyxrenoverade slitageytor som i trähus tickande bomber i form av helkaklade badrum, dyra kök och lyxiga vitvaror som blir dyra att byta ut när de blir för gamla och man inte längre kan höja belåningen på huset. Svensken måste bo fint. Inte ens som ung vuxen kan man idag tänka sig att bo schabbigt."
Min egen kommentar till detta måste bli - hur mycket har svenska staten tjänat i reavinstskatt? Om nu vi vanliga husägare har tjänat så mycket på våra bostadsförsäljningar så tar ju som bekant staten en hel del i skatt vid försäljning. Och det utan att staten har gjort sådär särskilt mycket för de pengarna. Vi andra har ju renoverat och betalat och slitit för värdeökningen. Och har svenska staten använt dessa intjänade pengar för att bygga bostäder åt unga så att dessa slipper sätta sig i skuldfällan och bidra till kostnadsökningen för bostadsrätter eftersom det nästan är enda sättet att skaffa sig en bostad i storstäderna. Nej tror inte det. Se GP "Stor brist på ungdomsbostäder"

Men visst är det lite konstigt att man kan tjäna på att bo, att bara sitta där och vänta på värdeökningen? Och att vi de senaste åren har tagit det för givet att det är så? Som Cornucopia säger - Svensken måste bo fint.

Så har man räknat: Värdeutveckling utifrån prisutveckling från januari 2006 till oktober 2011. För riket är det plus 28 procent för villor och plus 25 procent för bostadsrätter. Stora skillnader noteras mellan kommuner. I beräkningarna har man utgått från full belåning med rörlig ränta, utifrån medelränta för respektive år med 30 procent skattereduktion. Reavinst är inte inräknat. Kostnaderna för villa är schablonvärden för uppvärmning, va/sophämtning/sotning, hemförsäkring, reparationer, fastighetsavgift och samfällighetsvagift. Kostnaderna för bostadsrätt är årsavgiften. Källa: Fastighetsbyrån

Exempel: Järfälla nordväst om Stockholm är mediankommun för bostadsrätter, det vill säga det finns lika många med ett resultat över Järfällas som under. I Järfälla har priserna gått upp med 40 procent på fem år, från utgångspriset på 941 000 har priset stigit med 376 000 kronor. Under samma period har boendekostnaderna uppgått till 335 752 kronor. Prisökningen är alltså större än de samlade boendekostnaderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...