torsdag 15 december 2011

tv-kväll med hus

onsdagskvällarna bjuder på en hel massa tv-serier om hus och inredning. Bara att köpa ett stort paket glass, bänka sig framför tv:n och njuta respektive förfasa sig över när andra sliter för att få det finaste huset.

Kl 19.00 visade TV8 "En plats i solen - Borta eller hemma bäst?"


"Denna serie följer Jasmine Harman och Jonnie Irwin när de hjälper brittiska fastighetsägare att hitta sina drömhem. Men kommer de slutligen att stanna eller flytta utomlands? Serien bjuder bland annat på val mellan Cornwall och Portugal, samt Devon och Sydafrika. "
Ibland är den här serien lite tjatig - precis som i verkligheten beror det på hur mycket pengar de som letar hus har till förfogande om de visade husen är intressanta eller inte. Och smaken - ofta är det gamla pensionerade engelsmän med ganska plottrig gammaldags stil som letar hus. Men för någon som gärna vill ha ett hus i utlandet så är det spännande att få se hus i olika länder. De avsnitt som visas i svensk Tv just nu är från 2007 så man får hålla i minnet att det har hänt en hel del med huspriser och husmarknaden sedan dess. Se senaste avsnittet på Play här.

Kl 20.00 visade Kanal 5 "Arga Snickaren" - min absoluta favoritserie just nu.


"Arga Snickaren - räddaren för sönderrenoverade hem och relationer. Hemmafixarnas Sverige är fullt av överambitiösa renoveringar som slutat i hopplöshet, grälande makar och dålig hemmiljö. Snickaren Anders och hans team tar dig med på en resa från byggkaos till familjelycka."


Gårdagens avsnitt handlade om en familj där han hade byggt på huset sådär nio år utan att bli klar. Tillsammans hade de fem barn. Så apropå mitt inlägg igår om "inreda - till vilken lycka?" och om det är bäst med sex eller vacker inredning så kanske svaret låg där? ;)

Den här familjen kändes ändå sympatisk - de kunde jobba och bygga men pengarna och tiden räckte helt enkelt inte till. De hade också det typiska problemet (som också hänt undertecknad) att mannen inte tyckte att det som hon gör var helt perfekt och därför inte låter henne bygga och så tröttnar hon och så bygger han själv. Klassiskt.

Det enda jag kanske kan irritera mig på är att de tycker sig bara ha fem timmar tillsammans att bygga för per vecka. Även om man har ett gäng barn så går det att den ena passar barnen en hel lördag och den andra bygger. Då kan den som bygger få ihop 8-10 timmar den dagen. Sedan på söndagen kan man umgås hela familjen. Bygger man sedan en kväll i veckan var så kan man nog få ihop fem timmar till. Det blir sådär 15 timmar i veckan och det måste man nog vara beredd till om man vill renovera hus.

Här är återbesöket - men stackars Anders blir besviken inget har hänt...

Har Anders själv barn förresten? Vet han verkligen hur det är att bygga tillsammans med småbarn?

Kl 21.00 visade Kanal 9 "Grand Designs"


"I brittiska Grand Designs guidar designern och författaren Kevin McCloud oss genom spektakulära byggnadsprojekt som är något utöver det vanliga husbygget. Serien följer människors ambitiösa och annorlunda byggplaner och ser vad som händer under byggets gång när teori blir praktik. Inte minst ska budgeten hållas och vädret helst inte ställa till det. Byggprojekten kan handla om allt från underjordiska hus till ett ombyggt vattentorn."
Tyvärr är även denna serie gammal, från 1999. Se senaste avsnittet på Play här. Gårdagens avsnitt var inte så inspirerande, ett par byggde ett hus med en jättestor underjordisk källare med dansgolv för att utnyttja den lilla tomten i London. Förstår att grannarna protesterade mot lila murar i trädgården bl.a. Men för det mesta gillar jag dessa extraordinära projekt som aldrig håller budgeten.


Kvällen räddad - vad gjorde du?

6 kommentarer:

 1. Självklart kollar jag på Grand Designs! Jätteskoj med lite mer extrem design. Även om man inte vill tillämpa allt själv. Tyckte allt att grannarna var sjåpiga, ovan mark såg det ju jättetraditionellt ut, sånärsompå färgen på murarna som faktiskt var vända mot husägarnas egen trädgård... Men ojojoj vad modigt att bygga så nära järnvägen. Och snacka om "infill-project", varje kvadratcentimeter tomt nyttjad. Soms agt, skoj program. Ibland i alla fall, när resultaten blir lite mer än det vanliga. Johanna

  SvaraRadera
 2. Förra gången tror jag det var byggde de om en hel lada: http://www.kanal9play.se/klipp/play/granddesigns-s11e04-klipp

  så läckert!

  SvaraRadera
 3. Man har mer tid än man tror. Bara man har en PLAN ;)

  Kämpar på med renovering efter just ett besök av arge snickarn. Han ska vara glad och snäll när han kommer tillbaka har jag bestämt ;)

  SvaraRadera
 4. Helt rätt - det där med PLAN är bra. Och att inte vara tidsoptimist - det är jag ofta! Berätta gärna mer om Anders besök. För programmen är slut för den här säsongen eller?

  SvaraRadera
 5. Nog har han barn Anders....4stycken...i åldrarna 17-5år! Märks att han är van att ta barn! Han månar verkligen om att barnen ska ha det bra i första hand.

  SvaraRadera
 6. Jo det har du rätt i det märks att han är mån om barnen! Vad jag menade var nog egentligen hur ansvarsfördelningen är när Anders renoverar hemma - d.v.s om han själv låter sin fru renovera medan han tar hand om barnen? För om han har ett helt jämlikt förhållande vad gäller barnen så vet han vilken tid det tar med småbarn och att det egentligen är alldeles omöjligt att måla medan man underhåller en tvååring...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...