söndag 18 december 2011

verklighetens bygge

och medan jag sitter framför datorn och drömmer drömmen om ett B&B på varmare breddgrader någon gång i framtiden - vad händer då på hemmaplan?

Jag är ju lite anonym i den här bloggen, därför får du inte så mycket bilder på mitt hus, jag har skrivit om det förut här och här.

Men projektet just nu är en lång carport-länga. Det skall bli tre carportar, ett förråd/verkstad och carport 5 och 6 skall slås ihop och bli ett stort uterum med tak över halva. Svårt att hänga med i den förklaringen?

Bakgrunden är att vi ju bor i en fyrarummare på andra våningen i ett hyreshus i stan. Men vi saknade möjligheten att "öppna dörren och gå ut i trädgården". Så i somras byggde vi (nåja mannen byggde mer än jag men han är starkare) balkonger. Stora härliga balkonger!

Nu har vi alltså påbörjat bygget av carportlängan, eller snarare förberedelserna för att kunna starta bygget i vår. Carportarna byggs delvis för att bli ett insynsskydd mot grannarna och ligger därför längst bort i trädgården och längs hela ena kortsidan av trädgården. Delvis för att vi ville ha ett uterum - har man bjudit in vänner för en grillkväll på sommaren och det börjar regna (som det ju gör under den svenska sommaren ibland) så är det trist att behöva gå två våningar upp och sätta sig i lägenhetens kök och äta. Dels för att tonårsbarnen skall ha ett avskilt ställe att ha tonårsfest på där vi ändå har viss koll på dem. Och delvis också för att vi behövde parkeringsplats.

Bildförklaring:

före, se det lilla garaget i vänsterkanten och den trista gamla gräsmattan
rivning av det gamla garaget
garaget rivet, grannens altan, båt och skjul till vänster
dags för entreprenören att påbörja två veckors gräv och gjutningsjobb
och så här blev det, tre carportar till vänster
förråd i mitten och uterummet till höger
Ni ser att det gränsar mot häcken och grannarna i bakgrunden? Nu har vi beställt själva carportarna som byggsats, de kommer som monteringsfärdiga i april 2012. Det känns härligt att vi, tack vare att vädret inte gav snö och tjäle i december i år, hann förbereda marken och gjuta grunden. Eller vi och vi - den entreprenör/byggare vi betalade en stor summa för att åstadkomma denna grusplan! Betala för att först köra bort en massa fin matjord för att sedan köra dit en massa grus - känns lite dumt faktiskt. Alla dessa pengar som ständigt måste användas till grundarbete för att sedan vara slut när det kommer till dekoration och fina saker.

Så nu väntar vi på våren, då skall det så småningom se ut så här:

förstår du? Det skuggade svarta är taket på carportlängan, sen är det trädgård som skall anläggas. Träden till höger i bild finns redan till viss del och avskärmar åt höger. I mitten vill jag ha en stenlagd plats.
och här är hela trädgården, det stora vita är huset och carportlängan ligger längst bort i trädgården.
flygbild från google maps över området.
Men drömma om vackra sommarbilder och hus i utlandet kan man ändå få göra så här dags i december när det är mörkt när man går hemifrån och mörkt när man kommer hem. Det gör att tiden fram till den härliga svenska våren går fortare.

När våren kommer får vi äntligen sätta igång och jobba så att vi får den fina trädgård och uteplats vi drömmer om. Så att vi kan börja använda vår härliga trädgård på det sätt vi vill. Och utan för mycket insyn från grannarna... (som inom parentes har protesterat en del mot vårt bygglov).

P.S nån som vet om det finns något bra trädgårdsdesign-program? Jag har använt PowerPoint men skulle gärna använda ett 3D-verktyg.

Trädgårdsarbete är en passion för mig! Skapandet, färg och form. Underbart med kroppsarbetet och planeringen och drömmarna om hur fint det skall bli. Längtar!

2 kommentarer:

 1. Jätteintressant inlägg! Vi går också i tankar för att bygga ett förråd, kanske carport och anlägga lite trädgård också... Men vilken ände ska man börja? Att låta en entrepenör göra grundjobbet är en bra idé. Får man fråga vad de tog för det där jobbet?

  SvaraRadera
 2. Hej Melissa,

  Jag har den stora turen att ha en syster som är arkitekt så många skisser och ritningar senare har vi kommit fram till just detta utseende. Det som tog längst tid och var krångligast var bygglovet! Eftersom grannarna hade synpunkter fick ritningarna ritas om och gå några vändor hos kommunen. Jag tror vi började i april 2012 och nu i december fick vi äntligen bygglovet. Så det är nog bra att börja med det.

  Vi (mannen och jag) är ganska vana att bygga själva men just det där med grunden lät vi den här gången entreprenören göra eftersom det kräver så mycket maskiner, material och samordning. Han har uppskattat att det kommer kosta ca 140' kr. Själva byggnaden har vi beställt som byggsats och den kostar ca 100'. Så visst kostar det! Hade det bara gällt ett garage hade jag nog tvekat men nu blir det en hel "trädgårdsmiljö" och ett bygge som gör att vi kommer utnyttja trädgården mer.

  Sen tillkommer kostnader för golv i uterummet, skjutdörrar i glas, trädgårdsmöbler, växter och annat men det är pengar som egentligen inte ingår i budgeten utan det får vi ta lite då och då när vi får råd.

  Ha det bra!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...