måndag 16 januari 2012

huspriser och husannonser

"Villapriserna faller tungt" rapporterar Affärsvärlden. "Småhuspriserna sjunker" skriver OmBoende.se - "Priserna på svenska småhus sjönk nästan tre procent under 2011 års sista kvartal".  Cornucopia - "Småhuspriserna tillbaka på 2009 års nivå".

Bovision.se - "2011 ett rekordår på bostadsmarknaden", hela kartläggningen av 2011 här.
"I år har utbudet av villor och bostadsrätter varit rekordstort jämfört med 2010. Och när 2012 inleds finns det fortfarande väldigt många bostäder till salu i hela Sverige. Andra förändringar under året är att priserna sjunkit något samt att annonstiderna blivit kortare jämfört med för ett år sedan. "
I takt med att bostäderna blir mer svårsålda "fuskas" det också en hel del. Cornucopia har statistik, "Hemnetbluffen v 2 2012 - 206 omstarter" och "Hemnetbluffen vecka 2012-01: 137 omstarter av osålda objekt".  Det handlar om att mäklarfirmorna tar bort hus från annons-marknaden på Internet (främst Hemnet.se) och sedan lägger in samma objekt igen bara för att det inte skall synas hur många dagar huset har varit osålt. Ibland sänks också priset i samband med att huset läggs upp i en ny annons. Mer information och data hittar du hos Cornucopia. Jag har också skrivit om detta i "Hemnet och mäklarna luras" med data om de hästgårdar och hus som jag tidigare har skrivit om på Finaste Huset. Aktuell vy från Booli.se kommer här:


(Du kan söka på Finaste Huset, uppe till höger i sökrutan på husens adress om du vill läsa vad jag tidigare har skrivit om de här fastigheterna.)

Cornucopia skriver också om "Mäklardöden: större konkurs i Skåne".  Och då handlar det inte om döda mäklare ;) utan konkurser för mäklarfirmor.

Så slutsatsen blir - många bostäder till salu just nu. Bostadsmarknaden är trög. Priserna något lägre. Men inte för alla bostadsobjekt och inte överallt i landet. Hästgårdar drabbas värst, Skåne är hårt drabbat och min egen gissning är också att de dyra objekten är extra svårsålda. Och se upp när du läser bostadsannonser, det är inte alls svårt att googla lite för att få fram om huset tidigare har varit till salu och eventuellt till ett annat pris. För husköpare är inte dumma - de lär känna marknaden på den aktuella orten efter ett kort tags studerande av tillgängliga annonser. Så mäklarnas försök att luras lönar sig inte.

Vad tror du? Var med och svara på veckans fråga hos Cornucopia - "Hur kommer bostadspriserna att utvecklas på din ort under 2012?"

Jag tror egentligen att alla dessa negativa (realistiska?) rubriker och kommentarer påverkar husköpare och säljare till en större försiktighet och pessimism och att det i sig  är en av faktorerna som påverkar marknaden.

Och vem ska då köpa det här huset? Och hur lång tid kommer det att ta? Booli.se har länken till "En villa för 55 miljoner i Helsingborg", "Sundsliden 13, Hittarp"Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...