onsdag 29 februari 2012

hästgård = mardröm

i senaste numret av Tidningen Ridsport finns en artikel som heter "Drömmen om en gård blev till en mardröm"

Tyvärr finns inte artikeln på nätet så jag kan inte länka. Du får helt enkelt köpa tidningen, nummer 4/2012 utgivningsdatum 2012-02-23. Artikel skriven av Ulrika Fåhraeus.

Jag tycker att artikeln var tänkvärd och bra. Verklighetens hästgårdsköp skiljer sig sannolikt en hel del från drömmen du hade. Det kan bli en mardröm och bara en väldig massa arbete, kostnader och körande. Det kan också bli ett drömboende på egen hästgård om du har förberett dig med kunskap.

I den här artikeln handlade det om en Stockholmsfamilj som hade bott i hus i Bromma och hade döttrarnas ponnyer inackorderade. De sålde hus och sommarstuga och köpte en gård utanför Stockholm. Sådana kostar mycket pengar även om de är renoveringsobjekt. De började med att renovera stall och anlägga ridbana. Under tiden levde de själva trångt och omodernt. Sedan påbörjades renovering av husen. Men eftersom döttrarna hade kompisar och skola kvar i stan blev det mycket körande ändå. Dessutom behövde de köra till träningar och ridhus. Förutom löne-arbeten så skulle alla byggnader renoveras och underhållas. Detta ledde till slitningar inom familjen. Efter två år gav familjen upp och sålde gården och flyttade tillbaka till stan. Ett bra beslut. För just den familjen. 
"De långa avstånden och de långdragna renoveringarna fick dem till slut att ge upp."
 Fyra anledningar till varför drömmen spricker lånade från artikeln:
 1. Man har missbedömt hur mycket jobb det innebär.
 2. Det kan vara svårt att jobba heltid och pendla samtidigt som man har gård.
 3. Eventuella barn går inte i de lokala skolorna och man lyckas inte upprätta ett socialt nätverk i trakten
 4. Den ena parten trivs med gård och djur och den andra inte.
Ett citat från artikeln:
"Lantlivet passar inte alla människor"

Varför jag tycker att jag får tycka

Jag är född i stan, uppvuxen på deltidsjordbruk, har sedan bott i stan och efter det ägt och renoverat en liten hästgård på landet i 19 år. Nu bor vi i hus i stan igen och hade tills helt nyligen ponny inackorderad i stall strax utanför stan. Så jag tycker att jag med den bakgrunden har möjlighet att göra en jämförelse. Att äga en hästgård är mycket slit men också en livsstil.


Egen hästgård

Vill du köpa en hästgård måste du vara beredd att byta livsstilen du hade i stan. (jag skriver du men menar ni om ni är en hel familj)
 • Det är en fördel om du är praktiskt lagd och inte rädd för att ta i. Det underlättar om du har - eller är villig att skaffa dig - en viss kunskap om "lantbruk". Då menar jag vad som växer på din mark - hur det växer, hur det som växer skall skötas och varför det växer där. Hur ett bete sköts, hur man stängslar, hur en bra stallmiljö skall vara, hur hästarna skall få den bästa livsmiljön och skötseln. 
 • Det krävs också antingen någon (familjemedlem, granne, vän?) som kan se till att hästarna får mat 4 gånger om dagen eller en väl fungerande lösdrift. Kanske behöver du avbytare om du vill resa bort. Även om du bara skall bort över kvällen behöver hästarna sin kvällsmat i tid.
 • Du behöver två bra bilar. En fyrhjuling för att sköta ridbana, vägen och marker är inte helt fel. 
 • Ridhus är att önska mycket men se till att kör-avståndet till närmaste ridhus är rimligt och utan backar. En egen ridbana eller en trevlig granne med ridbana i närheten behövs. 
 • Bosätt dig gärna nära en större väg med reguljär busstrafik så att större barn kan ta bussen till bio eller kompisar. Bo närma skolan eller skolbussen. Bosätt dig inte "mitt ute i skogen" utan gärna vid en mindre by med lekkompisar till barnen. Vill du att dina kompisar eller föräldrar skall komma och äta middag eller hälsa på är det en fördel om du kan erbjuda övernattning.
 •  Du behöver också en god relation till "bönderna" och grannarna. De har kunskap att dela med sig av. De har också maskiner och arbetskraft som du kan behöva. Men kom ihåg att bondens tid kostar pengar, han kan inte använda sin arbetstid till att hjälpa dig gratis, han måste få betalt för sitt arbete. Bonden kör inte runt i sin traktor för skojs skull.

Om du köper dina drömmars hästgård får du ju också fördelar. Frisk luft, natur, gratis härligt kroppsarbete. Ljuvliga sommarkvällar, arbetsintensiva vårar, vackra höstar. Ett stall och hagar som bara du bestämmer över. Kanske natur att rida i. Ett riktigt hästliv för hästarna. Lugnet och fridfullheten på landet, ett annat tempo (om du tillåter dig att känna det och inte bara jobbar!). Ljuvlig miljö för barn att växa upp i. En dröm att förverkliga för familjen tillsammans!

Bo i stan och inackordera hästen i inackorderingsstall

Har du större barn eller vill ha häst själv så skulle jag tveklöst rekommendera att bo i stan och ha hästen inackorderad i ett inackorderingsstall. Annars kommer du bli galen på allt körande och allt underhåll av byggnader. Men - här kommer några viktiga men;
 • Det måste vara ett bra inackorderingsstall som erbjuder hästen ett bra hästliv för hästen. Det måste vara en bra stallmiljö, utan för mycket stress och oljud. Det måste finnas tillräckligt stora hagar med bra underlag och gärna även sommarhagar med gräs. 
 • Efter att ha provat 19 år utan ridhus och 3 år med ridhus så tycker jag nu att ridhus är ett absolut krav. Kan du rida hela året får du ut mer av din ridning. Se också till att det är ett ridhus där privatryttarna får tillräckligt mycket tid (kvällstid) för sin ridning. 
 • Och inackorderingsstallet måste ligga på cykelavstånd från ditt hem eller åtminstone ha riktigt bra bussförbindelser hela veckan. Då slipper du köra dig själv eller barnen större delen av året.
Jag har provat ett inackorderingsstall som inte var bra - för små leriga hagar, ingen ordning i stallet och inga bra ridhustider. Jag har också provat ett bra inackorderingsstall där hästarna fick vara hästar och all service kunde köpas och där stallet hade en bra ägare/verksamhetsledare. Att hitta ett bra inackorderingsstall är svårt.


En annan fördel med inackorderingsstall är att du och barnen får mycket social kontakt med andra hästmänniskor. Och att du förhoppningsvis kan köpa service så att du ibland kan få åka bort kortare eller längre tid. Har du tur finns det också kunnigare människor att rådfråga och tränare tillgängliga på hemmaplan.


Ekonomi

Tro inte att det är billigare att ha häst på egen hästgård - då lurar du dig själv! Jag vet - jag har räknat och jämfört. Du slipper stallhyran på landet och du kan köpa billigare foder. Men bensinräkningarna och underhållet/renoveringarna äter upp den förtjänsten. Och marknaden för att tjäna pengar på andras inackorderingshästar har kraftigt minskat. Det sortens verksamhet kräver inköp av dyr hästgård med ridhus nära en större stad och yrkeskunskap om hästar för att lyckas.

Hästby

Den enda variant jag inte har provat är boende i en hästby - kanske är det den ultimata lösningen som förenar båda boendeformernas fördelar? Läs mer här.

Mer

Se även "Sagan om den lilla familjen och drömhuset".

Några tips om stallmiljö och stall här. Se fina stall här och här.

Hästgårdar som livsstil.

Tråden hästgårdar på Finaste Huset.

Här är en blogg om motsatta sidan, från en stallägares synpunkt. En del är kul och sannolikt sant men jag vet inte om jag skulle vilja ha min häst där?

(bilderna är lånade från Internet och har egentligen ingen anknytning till texten)

2 kommentarer:

 1. Tack för ett tankvärt blogginlägg :) Hittade det via google när jag sökte på gård - mardröm ;) då jag och pojkvännen precis kanske nästan är på gång att skaffa gård.

  Jag läste oxå artikeln i ridsport och det ligger mycket sanning bakom den. Att drömma och förverkliga sina drömmar kan verkligen få en att "vakna".

  SvaraRadera
 2. Skulle jag någon gång fundera på hästgård på landet igen så skulle jag köpa tomt på några hektar och bygga nytt hus och sedan anlägga två (eller vad du behöver) uteboxar med möjlighet till lösdrift. Eller möjligen hus med mark och sedan sätta upp uteboxar. Lösdrift är bästa sättet att hålla häst. Och att renovera gammalt är nog både minst lika jobbigt och dyrt som att bygga nytt.

  Men att bo på landet har sin charm och kan vara jättemysigt!
  Lycka till!
  /Susanna

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...