lördag 31 mars 2012

slitet vackert hus

läst i GP 2012-03-20 London Dag för Dag av Per Nordangård, "Av alla gamla fina familjer och alla gamla fina slott i England..." börjar artikeln. Sedan har jag lånat följande beskrivning av husförfall som handlar om vår förkärlek för gamla förfallna engelska slott och slottsmiljöer:
"Egentligen är det märkligt att vi svenskar, som i vanliga fall har en drift att med hyvlar, vinkeljärn och spackel ta itu med minsta tecken på förfall (innan det ens har uppstått), faller pladask för murket virke och rostiga rör så fort vi kommer till England. Samtidigt får man ju beundra ett folk, engelsmännen alltså, som har lyckats göra en dygd av fördärvet."
Det ovan knyter an till "Country House Condition" som jag har skrivit om tidigare i ett inlägg där jag diskuterade om det var en definitionsfråga om ett hus skall kallas slitet eller charmigt. Och om vi svenskar gillar slitna engelska slott så har vi nog också en romantisk inställning till gamla hus på landet. Fast vi sedan gärna "ger oss på" de husen och förvandlar dem till något oigenkännligt genom att totalrenovera de stackars gamla husen.

Och för att knyta ihop det hela så kommer här annorlunda bilder på ett hus som - välj själv - kan kallas slitet eller charmigt.


Källgatan 12 Ramlösa, Helsingborg Karta Pris 2 075 000 kr Boarea 147 m² Tomtarea 546 m² Antal rum7 rum
Mäklaren skriver "Ett unikt tillfälle ges att skapa ett historiskt boende med stil och charm i attraktiva Ramlösa. Med varsam hand kan huset på Källgatan 12 bli till ett drömboende med sina 7 rum och lustfyllda trädgård!"

 Mäklaren igen: "Golvens lutning, väggarnas ojämnheter och husets äldre skick speglar dåtid men skänker även historia och mervärde. Ålderns tand ger den nya ägaren mången timme av renovering men också oerhörda möjligheter att skapa ett unikt boende."
Det är det här mäklaren kallar lustfylld trädgård. Kan också kallas ovårdad trädgård. Bara en definitionsfråga...
Så här kanske den nya köparen inte ska  ta fram "hyvlar, vinkeljärn och spackel" och gå för hårt fram? Utan bestämma sig för att se förfallet som charmigt.

Tricket med svart-vita bilder har använts i en annan husannons för ett annat gammalt hus tidigare, här. Husannonsen fick tack vare det uppmärksamhet i press och bloggar.

Och jag måste tillstå att jag tycker att det här huset är charmigt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...