måndag 7 maj 2012

hus i glesbygd

Lättare få stöd för husbyggen i glesbygd kan man läsa på OmBoende.se.
"Regeringen har beslutat ändra villkoren för statliga kreditgarantier för att bygga bostäder." "- Vi måste göra det lättare att bygga nya hus överallt i Sverige, även på landsbygden."

En lägenhet i storstadsregion dominerar när vi spår var vi kommer att bo i framtiden, skriver GP.se 2012-04-03.
"Svensk Fastighetsförmedling har frågat drygt 4 800 svenskar vad de tror om sitt framtida boende." "Högst status bland svenskarna har villa med sjötomt följt av takvåning i innerstaden."

OmBoende.se har en artikel till på samma tema:
"Nästan hälften av Sveriges byggnader låg år 2010 inom tätort. Tillsammans tar dessa byggnader mindre än halva Ölands yta i anspråk." "År 2010 fanns det 7 145 000 byggnader i Sverige. 49 procent av dessa, det vill säga 3 530 000, var belägna inom tätort." "De tre storstadslänen står tillsammans för cirka 45 procent av all bebyggelse i tätort."

GP - Stadspuls lockar
"Fler jobb och större nöjesutbud lockar svenskarna till storstäderna. Glesbygdskommunerna fortsätter att tappa invånare."

Fakta: De minskade mest

Kommun Folkminskning
1. Kramfors 303 personer
1. Lilla Edet 195
3. Sollefteå 187

 Län Folkminskning
1. Västernorrland 417 personer
2. Norrbotten 410
3. Kalmar 103
Källa: SCB (TT) "Rekordmånga villor till salu" GP igen:
"På bostadssajten Hemnet fanns mer än 17 000 villor till salu under förra veckan. Det är en ökning med 53 procent jämfört med det genomsnittliga utbudet under åren 2008–2010." "Skåne toppar med ett utbud på 3 447 villor under veckan. Två kommer Västra Götaland där utbudet var 2 377 och tre var Stockholms län med 1 735 villor till salu."
 Slutsats av ovan nämnda artiklar. Svensken vill bo i tätort! Vad gör Regeringen, jo underlättar byggande i glesbygd. Har de någon aning om hur många billiga hus det finns i Sveriges glesbygd?

Bland Booli's prissänkta villor i Västra Götaland toppar Töreboda, Hova, Hjärtum, Ånimskog, Tibro, Tvärred, Rådanefors. Någon kanske blir sur om jag kallar de orterna för glesbygd men det är ju inte direkt inom storstadsregionerna heller om man så säger. De flesta människorna i storstadsregionerna vet säkert inte ens var de där orterna ligger.


Men vill du flytta till Töreboda så varsågod - bara 150.000 kr! (prissänkt från 295.000 kr)

Citat från annonsen: "Mysigt 50-tals hus för den händige. Oinredd vind, Tre rum och kök, samt oinredd källare med garage. 1238 m2 tomtmark med tre äppelträd, ett plommonträd, två krusbärsbuskar, en svartvinbärsbuske och hallon. På gården finns det också en brunn."
Vad är glesbygd i Sverige? Wikipedia skriver:
"Glesbygd är enligt svensk befolkningsstatistik den del av Sveriges yta som inte är tätorter. I andra sammanhang avser man med begreppet glest befolkade delar av landet i vilka även mindre tätorter ingår

Tillväxtverket har en definition som säger att områden som har mer än 45 minuters bilresa till en tätort med över 3000 invånare skall definieras som glesbygd vilket gör att endast mindre delar av Småland, Öland och Gotland, västra Svealand, bitar av Roslagen och Bergslagen och större delen av Norrlands inland faller inom denna definition.

I verkligheten definieras oftast glesbygd något mer godtyckligt vilket kan innebära att allt som inte utgörs av tätort alternativt tätbefolkad landsbygd är glesbygd till att mindre samhällen och städer som har en demografisk och ekonomisk tillbakagång inkluderas i begreppet."
 Alltså en tolkningsfråga. Oftast menar vi nog "mindre samhällen och städer som har en demografisk och ekonomisk tillbakagång"

Varför bygga nytt där? Regeringen kanske ska lösa hur man ska få folk att vilja flytta ut till landet igen först. Idén är inte helt fel. Men det som saknas på landet/glesbygden är inte bostäder utan arbeten, fritidsintressen och billiga/bra kommunikationssätt.

länk till blogg om avfolkningsbygd

2 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar gamla, obebodda hus och halvt igenväxta trädgårdar, som ändå har spår av människor kvar. Älskar att fantisera om vem som bott där och hur det tidigare såg ut och hur det skulle kunna bli med lite renovering.

    SvaraRadera
  2. jo faktiskt jag med! Men sanningen är ju att även om det vore mysigt att bo där i ödemarken så måste man ju handla, jobba och ha en fungerande kommunal service vilket oftast saknas i avlägsna byhålor. För att inte tala om att den lokal befolkningen ibland kan vara lite (läs väldigt!) misstänksam mot utbölingar!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...