lördag 9 juni 2012

hur vi vill bo

"Nära natur - inte svärfar" skriver GP.se; "Bara en enda procent vill ha nära till sina svärföräldrar, visar senaste Bobarometern från Svensk Fastighetsförmedling. Några närmare motiveringar och varför går inte att utläsa ur undersökningen."

Viktigast att bo nära:
1. Nära naturen, 33 procent.
2. Skola/dagis, 16 procent.
3.. Jobbet och matbutiken, 11 procent.

Vilka personer vill
villaägarna helst ha inpå sig:

1. Barnen, 32 procent.
2. Vänner, 18 procent.
3. Ens egna föräldrar, 3 procent.
bild lånad från GP.se Arkivbild: Martin von Brömssen
"Det är nästan alltid läget som är avgörande vid ett husköp, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling, i en kommentar."
"Fler vill bo i fritidshus" skriver GP.se;  "Fler svenskar längtar till landet. Var fjärde spekulant från Göteborg vill bo permanent i fritidshuset."
"– Längtan efter att bo ute på landet växer bland svenskarna. Högre boendekostnader gör också att allt färre har råd med två boenden och då kanske man väljer ett fritidshus som på sikt kan bli permanentbostad, säger Andreas Mühlich, marknadschef på Skandia Mäklarna, i en kommentar."

Viktigast vid köp av fritidshus:
1. Indragen el 88 procent
2. Indraget vatten/avlopp 78 procent
3. Sjöutsikt 60 procent

"Stockholmarna pendlar mer än de har semester" skriver  svd.se; "Stockholmarna ägnar mer tid åt pendling än de har semester. En ny rapport från Stockholms handelskammare visar att i snitt 6,4 arbetsveckor om året går åt till arbetspendling i Stockholms län"

Enligt artikeln ovan tar en genomsnittlig arbetsresa i Stockholms län tar 34 minuter, eller 1 timme och åtta minuter per dag.

vi vill alltså bo på landet långt från svärfar men ändå nära till jobbet? Och i Stockholm kan jag inte förstå hur någon vill/har råd att bo?

Från Cornucopia har jag lånat dessa siffror:
"Bloggens läsare bor i stor utsträckning i lägenheter eller villor. 59% sade sig 2010 bo i någon form av lägenhet medan 25% bodde i villa eller radhus.
Men förra veckans undersökning visade på att läsarna inte alls vill bo så här. De vill bo på gård på landet eller i villa.
33% vill bo i en gård på landet, 12% i villa på landet och 23% i villa. Endast 13% vill egentligen bo i bostadsrätt och 13% i hyresrätt."
 och den fortsatta slutsatsen till ovan siffror:
"Men alla kan inte bo på landet. Fast man vill inte bo i stan. Men man måste. Läsarna är baserat på detta kanske inte helt nöjda med sin situation, men känner sig inte ha något val. Å andra sidan kan man inte bo i stan heller, för det sker oftast med rätt rejält med lånade pengar."

Min kommentar till ovan; ordspråket "Valet mellan pest eller kolera" känns plötsligt rätt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...