söndag 12 augusti 2012

läget i Danmark

"Rekordtrög bomarknad i Danmark" skriver Affärsvärlden. Några citat från artikeln:
Försäljningstider på över fem år är inte helt ovanligt. Av 80 000 lägenheter som är registrerade för försäljning har 1 000 legat ute på marknaden i över fyra år. Cirka 3 000 bostäder har stått osålda i över tre år, skriver epn.dk

Fastighetsmäklaren Mads Ellegaard menar att det bara finns en utväg för säljarna och det är att sänka priset. En trend som också börjat förstärkas den senaste tiden

De pressade bopriserna har dock också lett till att många danskar låter bli att lägga ut sina objekt till försäljning. Något som medför att det är få objekt till salu i vissa områden.
Kommer det att bli så i Sverige också?

bild lånad från Di.se  Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

"Punkterat sug efter svenska stugor" skriver DI.se. Några citat från artikel nedan:
Då: Torpen kryllade av danska intressenter. Nu: Danskar vill sälja av sina torp. Men köpare saknas.

Mäklarna pratar snudd på drömskt om den forna boomen när den danska kronan var urstark och det kostade våra danska grannar en spottstyver att köpa ett svenskt torp eller en stuga.

Sedan 2003 har danskarna dominerat stugköpandet i hans mäklarområde. Det småländska, grantäta, inlandet har en attraktionskraft på danskar som saknar svenskt motstycke. Svenskar vill helst ha hav, åtminstone en sjö i närheten. Bor man nära skogen annars vill man inte se skog under semestern. Men danskarna har varit nöjda med en tyst skog och vatten som hämtas i brunnen.
Min man ägde för sådär 10 år sedan en sommarstuga utanför Falköping i Västergötland. Hans föräldrar hade skrivit över stugan på honom men nu ville de inte längre använda den - ville vi? Vid den tiden bodde vi på en liten hästgård på landet och då bor man ju redan nästan i en sommarstuga på sommaren. Så nej tack det ville vi inte. Dessutom tyckte jag stugan var ganska hemsk. Det var en brunmålad 60-tals-stuga mitt ute i skogen med mycket myror och mygg och utan toalett. Inte alls min idé om sommarstuga. När den skulle säljas så tänkte jag - vem ska vilja köpa den här stugan? Men köparen blev en dansk, som uppskattade skogen och tystnaden. Tack och lov för det. Ett citat till apropå detta:
"Naturen och stillheten... Det vill danskar ha. Och man får dubbelt så mycket hus för hälften så mycket pengar i Sverige, det vill jag hävda."
 Artikel om att köpa hus i Danmark och skillnaderna finns här. På siten svenskeboliger kan man läsa (kanske gammal info?):
Vi vet hur den danska marknaden är och vi vet att ungefär 2.500 till 3.000 danska familjer flyttar till Sverige årligen. Den mest kända orsaken är den svenska "låga" prisnivå på fastigheter, bilar och dagligvarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...