måndag 13 augusti 2012

tonåringars rättigheter

En svensk domstol har slagit fast att tonåringar har rätt till eget rum, rapporterar Expressen.
Ska en 12-årig syster dela rum med sin 15-årige bror? Stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby säger ja. Förvaltningsrätten i Stockholm säger nej. Enligt socialstyrelsen bör man ta hänsyn till ålder och integritet, skriver Dagens Nyheter.
 Här handlar det väl mer om att Socialnämnden i Hässelby-Vällingby sa nej när familjen ansökte om högre bistånd för den nya boendekostnaden - än om tonåringars allmänna rättigheter.


Jag ser ju ofta på husprogram från andra länder. Där ser man väldigt ofta att yngre barn delar rum. Ofta två eller flera syskon i samma rum. Yngre barn kanske till och med gillar och känner trygghet i att sova i samma rum? Det känns lite främmande för de flesta av oss svenskar? Vi tar för givet (om vi har råd) att varje barn ska ha ett eget rum, speciellt om de är tonåringar.


"I Storstockholm exempelvis finns det många väletablerade familjer där även stora barn delar rum. Eget rum är inte någon självklarhet för tonåringar, säger enhetschefen i Hässelby-Vällingby, till DN."
 Antar att den som uttalade sig menar att det även i finare områden, i inte särskilt barnrika familjer, i dyrare villor - finns barn som delar rum. Känner du någon familj i "mer välteablerade områden" där tonåringar delar rum? Å andra sidan känns det inte helt rätt att min skatt skall gå till socialbidrag till egna rum åt alla barn i en 10-barns-familj? Så egna rum kanske inte är en rättighet om man är tonåring (åtminstone av samma kön)?


För rättvisans skulle kanske det är varje tonårings rätt att bo i villa? Att ha pool i trädgården? Att få åka utomlands två gånger om året? Och vem skall betala för den rättvisan?När jag ser på engelska husprogram är det en sak till som de tycker är mycket viktig - det är vilka sovrum som rymmer en dubbelsäng. Det verkar som om tonåringar med egna rum ska ha en dubbelsäng enligt engelsmän? I svenska hem har väl mamma och pappa den enda dubbelsängen? Höjden av lycka är dessutom eget badrum för föräldrarna. Den delen kan jag som är tonårsförälder förstå!


 Se också barnen utan barnrum och  barnrummet som blev för mycket - för att ytterligare demonstrera de skillnader som faktiskt finns...

4 kommentarer:

 1. Jag tycker det känns som om diskussionen om att dela rum tagit väl stora proportioner.På vårt sommarställe delar vi 3 systrar rum med vår kusin som är kille Vi är 13,15,17 Han 16.Det är inga som helst problem med det
  Men om det varit på permanebt basis hade det kansle kännts trång

  SvaraRadera
 2. ja, det var just det jag menade. Måste man så går det! Om ett tag har jag ett blogginlägg om våningssängar i semesterhus från Amerika, jätteläckra lösningar.

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg, håller helt med, det gäller att hålla isär perspektiven... Blev lite nyfiken vart du fått näst sista bilden, den med "våningssäng/garderober"?

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym,

  Tack för ditt inlägg.

  Jag hittar mycket inredningsbilder på Houzz.com Jag brukar vara duktig på att ange bildlänk men har tydligen missat det i detta inlägg. Mer om våningssängar finns i andra inlägg på bloggen: http://finastehuset.blogspot.se/2012/09/sommartema-gaster-vaningssangar-del-1.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...