lördag 3 november 2012

stallmiljö och lera


Det här stallet har jag hittat på Hemnet för länge sedan. Och om stallets ägare känner sig utpekad så bryr jag mig inte, men bilden är mer ett exempel på hur det kan se ut än att peka ut någon särskild hästgårdsägare - för så här ser det tyvärr ut för många hästar i hagen. Och jag hade kunnat visa flera bilder.

De hästarna som måste trampa omkring i den leran är inte lyckliga - det kan jag säga. Har du inte råd att göra något åt det här så att leran försvinner - så ska du inte ha häst. Är du så okunnig att du inte vet att det inte får se så här ut - så ska du inte ha häst.

klippt från bl.a.  Bygga för Häst, Länsstyrelsen,
  • Hästar bör dagligen ges möjlighet att röra sig fritt i rasthage eller motsvarande och bör sommartid hållas på bete.
  • Hästar ska dagligen ges möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter. Sådan rastning ska ske utomhus eller i rast- eller beteshagar. 
  • Marken ska i anlagda rastgårdar och på av djur hårt belastade ytor utomhus, vara hårdgjord, dränerad eller naturligt ha motsvarande funktion.
  • Underlaget får inte vara lerigt, det bör vara naturligt eller konstgjort dränerat. I de flesta delarna av landet innebär detta att man bör anlägga mindre paddockar med hårdgjorda ytor där hästarna kan vistas vid fuktig väderlek. 
Jag vet, det är inte lätt och det är dyrt. När vi bodde på landet och hade en egen liten hästgård så hade vi tillräckligt med mark för att kunna byta hagar när det blev för lerigt. Ibland kan det räcka att flytta hagens öppning för att inte slita så hårt på ett speciellt ställe av hagen. Sedan flyttade vi till inackorderingsstall. Stallet hade inte råd att göra iordning ordentliga rasthagar till 30 hästar. Ja, jag vet det kostar. Men återigen då kan man inte hyra ut box med hage om inte hagen är tjänlig att förvara en häst i. Efter mycket om och men och tjat flyttade vi vår ponny till ett annat stall - med bättre hagar. Ponnyn kunde röra sig på dagarna och blev en gladare ponny!

Lite lera får all stå ut med men det ska finnas en torr plats för hästen att stå och röra sig på och maten skall inte slängas i leran!


Kanske något att tänka på för dig som köper en hästgård också - kolla att du köper tillräckligt med mark, att det finns hårdgjorda rasthagar eller räkna in kostnaden för att göra detta själv.

Ha det bra och ta hand om dina djur!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...